Начало НОВИНИ Свиква се извънредна сесия на Общинския съвет в Дупница заради съдбата на...

Свиква се извънредна сесия на Общинския съвет в Дупница заради съдбата на ВиК

0

Свиква се извънредна сесия на Общинския съвет в Дупница по съдбата на местното ВиК, което на практика е във фалит, обяви председателят на минипарламента Костадин Костадинов. Задълженията на дружеството са вече над 2 милиона лева, от приходите не може да изплатят заплатите на около 90-те души работници, екипите по поддръжката и администрацията.

На сесията, която ще се насрочи за средата на февруари, трябва да се решат няколко от неотложните проблеми по статута и състоянието на дружеството. От три години Общината е внесла искане ВиК-Дупница да напусне регионалния оператор „Кюстендилска вода“  заради почти нулеви субсидии и неприеман бизнес план пред КЕВР. В резултат цената на водата от 12 години е 1,37 лв. за куб. метър, постъпленията в касата са недостатъчни и за Нова година Общината отпуснала субсидия, за да се дадат заплати в дружеството.

Трябва да се осигурят средства за закупуване на трагично износената физически  и морално техника, с която се работи по отстраняването на ежедневните аварии – на практика градът и 16-те села остават без услугата ВиК. Има идея да се прибегне до банков заем от 1 мил. лева, по който гарант да стане Общината,  местната управа може и да внесе искане в МРРБ задълженията от около 2 млн. лева на ВиК да се поемат от министерството, както и други варианти.

„ВиК-Дупница“ е в кома, обобщи на последното заседание на ОбС кметът на града инж. Методи Чимев.

Предишна статияПравната комисия решава на второ четене за контрола на главния прокурор
Следваща статияИспания се стреми да промени правната норма, с която освобождава извършителите на сексуални престъпления

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук