Начало НОВИНИ Стачка във Франция за възрастта за пенсиониране засегна училища и влакове

Стачка във Франция за възрастта за пенсиониране засегна училища и влакове

0

Във Франция се провежда общонационална стачка във втора вълна от протести срещу плановете на президента Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Осем големи синдиката участват в стачката, която прекъсва училищата, обществения транспорт и петролните рафинерии.

Протести се провеждат в цяла Франция, след като първият ден на действие привлече повече от милион души.

Профсъюзите съобщиха, че половината учители в страната са се присъединили към стачката.

Министерството на образованието каза, че броят им е малко над една четвърт.

Правителството на Макрон продължава напред с реформите си за пенсионна възраст в лицето на проучванията на общественото мнение, които показват, че две трети от избирателите са против промените, които започват да преминават през Националното събрание следващата седмица.

Без мнозинство в парламента, правителството ще трябва да разчита на десните републиканци за подкрепа толкова, колкото и на депутатите от управляващите партии.

Преди основния протест в Париж хиляди демонстранти излязоха в Тулуза, Марсилия и Ница на юг и Сен Назер, Нант и Рен на запад.

Улични протести се очакваха в най-малко 200 малки и големи градове и според съобщенията 11 000 полицаи бяха разположени да покриват демонстрациите.

В няколко града се казва, че числата са по-високи, отколкото по време на първата национална стачка преди 12 дни. 58-годишният Тиери каза пред Le Figaro, че е започнал работа на 18-годишна възраст и смята, че да работи дори по-дълго се чувства несправедливо.

Имаше сериозни смущения в транспорта, като всеки трети високоскоростен влак се движи и само две линии на метрото без водачи работят нормално в Париж. Голямо струпване на хора има на една от главните надземни линии в столицата.

В протестите във вторник в подкрепа на стачкуващите се включиха гимназисти
Един от основните синдикати на учители каза, че около 55% от учителите в средните училища са напуснали. Ученици от гимназията организираха протести пред някои училища, а студентите казаха, че ще окупират университета Sciences Po в Париж в подкрепа на стачкуващите.

Предишна статияИспания се стреми да промени правната норма, с която освобождава извършителите на сексуални престъпления
Следваща статияПарламентът ще приеме промените в Закона за пътищата, свързани с винетките

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук