Начало БЪЛГАРИЯ Държавата ще следи цените по всички магазинни мрежи

Държавата ще следи цените по всички магазинни мрежи

0

Служебният кабинет предприема съвместни мерки с БАБХ, НАП и КЗП в борбата с високите цени на храните у нас. Това каза пред NOVA земеделският министър Явор Гечев.

Няколко неща тръгваме да правим, и то много сериозни. Първо, през няколко дни ще се събират цените по всички магазинни мрежи. Освен това правим организация за сравняване на цените с тези в други държави. Ще търсим вариант това да стане през официален сайт, който да е гаранцията за достоверност на информацията, за да може обществото да разбира за какво става въпрос”, допълни Гечев.

По думите му у нас има много сериозна регулация по отношение на качеството на храната, но не и на цените. „При тези цени, ако някой е нарушил качеството, ще бъде тежко санкциониран“, увери министърът. Той подчерта, че и нелоялните търговски практики ще бъдат санкционирани. 

Явор Гечев коментира вариантите за сваляне на цените. Първият от тях бил държавата да наложи таван. „Това не е най-добрата мярка, защото следват компенсации. Другият вариант е намаляване на ДДС. Но ние сме в период, в който изобщо нямаме Народно събрание”, каза още ресорният министър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук