Начало БЪЛГАРИЯ Д-р Семерджиев: Броят на лекарските грешки е нищожен на фона на това,...

Д-р Семерджиев: Броят на лекарските грешки е нищожен на фона на това, което върши здравеопазването

0

Здравната ни система работи добре. При над 65 милиона прегледа за една година имаме едва 1918 оплаквания. Тази бройка е пренебрежимо малка и не трябва да бъде поставена в центъра на вниманието, така че да превръща едно цяло съсловие в обществен враг №1.

С него разговаряме за зачестилите през последните години случаи на насилие над медици и така наречените „случаи на медицински грешки“, които се налагат в общественото пространство, и съответно пораждат отново насилие срещу хората в бяло, които се грижат за живота и здравето ни, както и за сигнали на „пациенти“ за „злоупотреби“ с болнични заведения.

Д-р Семерджиев определи като „много неприятен феномен“, наложилата се практика да се изкарват на преден план преди всичко грешките, без да се знае „какво стои под тях като реално оказана медицинска помощ“.

Най-лесният начин за оборването на налагащите се негативни стереотипи за лекарската работа е обръщането към фактите. Д-р Семерджиев цитира данните за 2021 г., придружавайки ги с кратък анализ:

На лицата от 7 до 18-годишна възраст са направени 76,3% профилактичните прегледи. „Изключително висок процент. Винаги казваме, че не наблягаме на профилактиката, но виждаме, че общопрактикуващите лекари изпълняват това за лицата в тази група на 76,3%“, подчерта бившият здравен министър.

За лицата над 18-годишна възраст този процент пада до 35,39%. „По-възрастните хора по-малко обръщат внимание на себе си, но лекарят е налице, и той ще помогне, ако имаме отношение към собственото си здраве“, каза д-р Семерджиев.

Над 40 милиона прегледа са направени в извънболничната помощ от общопрактикуващи лекари, от амбулаторни и дентални специалисти. Над 20 милиона са медико-диагностичните изследвания. Спешна и неотложна помощ за 2021 г. са 2,65 млн.

„Ако сумираме тези цифри, излизат над 65 милиона визити в здравната система за една година. Знаете ли колко жалби са подадени на фона на тези 65 милиона визити? Точното число е 1918! Това е 0,003% от извършените услуги!“, заяви д-р Семерджиев.

Според него изваждането на подобен казус с лекарска грешка може „би е атрактивно“ за някого, но „на фона на това, което върши здравната система, той наистина е нищожен“.

„Това го показва здравната статистика“, подчерта д-р Семерджиев.

Той призовава да не се правим на прокурори. „Ако имаме проблем, ако някой е постъпил некоректно, има си органи и те трябва да бъдат сезирани. Трябва да сме наясно, че всеки е невинен до доказване на противното, а виновност се доказва от компетентните органи. Публични линчове съвсем не са ни необходими“, категоричен е той.

Според него трябва да сме наясно какъв вид са простъпките и какъв процент са на фона на общата дейност.

„И ако можем да си позволим да кажем, че над 65 милиона визити са преминали добре, и само 1918 са били съпроводени с жалби, нека да сме наясно, че здравната система работи. Лекарите си вършат работата, даже много над нивото, и трябва да има уважение към хората, които ни помагат“, подчерта д-р Семерджиев.

Той категорично се обяви и срещу всяка форма на насилие – физическа или вербална – срещу медици. „Трябва да свикнем да общуваме етично. Само това би ни дало сигурност, че ще просперираме. В противен случай – насилието ражда насилие. Порочният кръг ще се задълбочава, и спиралата може да достигне до невероятни дълбини“, заяви здравният експерт.

За него насилието и посегателството над лекари и медицински персонал е повече от абсурдно, защото тези хора помагат, отиват на място с линейката, за да окажат помощ.

„Да бъдат посрещнати с викове, крясъци и физическо посегателство, е просто абсурдно. Това не е обикновено хулиганство, а нещо повече от криминално деяние, защото деморализира и нивото на цивилизованост не се е подобрило“, заяви д-р Семерджиев. Според него изкарването на преден план именно на това е много лош пример, който много хора решават да следват без да мислят достатъчно.

 

Източник: БГНЕС

Предишна статияДържавата ще следи цените по всички магазинни мрежи
Следваща статияТръмп: Нямаше да имаме война с Русия и Украйна, ако бях президент

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук