Начало НОВИНИ „Ако Конгресът приеме национална забрана на абортите, аз ще наложа вето“, предупреждава...

„Ако Конгресът приеме национална забрана на абортите, аз ще наложа вето“, предупреждава Джо Байдън

0

Американският президент Джо Байдън защити този вторник правото на жените на избор и предупреди днес пред камерите, че ако Конгресът одобри национална забрана на абортите, ще наложи вето.

„Ако Конгресът одобри национална забрана на абортите, аз ще наложа вето“, каза президентът.

Това е първото обръщение за състоянието на Съюза, което президентът изнася, откакто Върховният съд отхвърли Роу срещу Уейд, който защитаваше правата на аборт в Съединените щати от 1973 г. насам.

Оттогава решението е в ръцете на всяка държава. По този начин 18 от 50-те щата в страната са забранили аборта или са го ограничили силно, а в 13 от тях достъпът до тази услуга е практически невъзможен, въпреки че има изключения, според преброяването на Planned Parenthood, най-голямата мрежа за Клиники за репродуктивни услуги в САЩ

„Конгресът трябва да възстанови правото, което Върховният съд отне миналата година, и да кодифицира Роу срещу Уейд, за да защити конституционното право на всяка жена да избира“, каза Байдън днес.

Заедно с вицепрезидента Камала Харис той увери, че прави „всичко възможно, за да защити достъпа до грижи за репродуктивното здраве и да защити неприкосновеността на личния живот на пациентите“.

Предишна статияМъск ограничава достъпа на украинските дронове до „Старлинк“
Следваща статияЗеметресение в Турция и Сирия: Мразовитото време допринася за отчаянието, тъй като броят на жертвите надхвърли 20 000

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук