Начало НОВИНИ Земетресение в Турция и Сирия: Мразовитото време допринася за отчаянието, тъй като...

Земетресение в Турция и Сирия: Мразовитото време допринася за отчаянието, тъй като броят на жертвите надхвърли 20 000

0

Вече е известно, че повече от 20 000 души са загинали при земетресенията в понеделник в Турция и Сирия, въпреки че ООН предупреждава, че пълният мащаб на бедствието все още не е ясен.

Спасителите все още претърсват отломките за оцелели, но надеждите избледняват почти 100 часа след трусовете.

Ледовите условия застрашават живота на хиляди оцелели, които сега са без подслон, вода и храна.

Президентът на Турция нарече земетресението „катастрофата на века“.

Голямо международно усилие за оказване на помощ набира скорост. В четвъртък Световната банка обеща 1,78 милиарда долара помощ за Турция, включително незабавно финансиране за възстановяване на основна инфраструктура и подкрепа на засегнатите от земетресенията.

Но усилията на 100 000 или повече спасители на място са възпрепятствани от редица логистични препятствия, включително недостиг на превозни средства и опустошени пътища.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш предупреди, че пълният мащаб на катастрофата все още се „разгръща пред очите ни“, особено в Сирия, където дългогодишна гражданска война опустоши страната.

В четвъртък първата хуманитарна помощ на ООН премина границата със северозападна Сирия през пропускателния пункт Баб ал-Хава в Идлиб. Пресичането е единственият начин помощта на ООН да стигне до региона, без да преминава през райони, контролирани от сирийските правителствени сили.

Земетресението в Турция: „Казах сбогом в сърцето си, бях готов да умра“
Благотворителните организации в Обединеното кралство отправят призив за бедствие
Земетресение в Турция: Защо се срутиха толкова много сгради?
Гутериш обеща, че идва още помощ и призова Съвета за сигурност на ООН да разреши доставките да бъдат доставяни през повече от един граничен пункт.

„Това е моментът на единство, не е момент за политизиране или разделение, но е очевидно, че имаме нужда от масивна подкрепа“, каза той.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук