Начало БЪЛГАРИЯ Скандират „Оставка!“ на конгреса на БСП

Скандират „Оставка!“ на конгреса на БСП

0

Заседанието на 50-тия конгрес на БСП започна със скандали, „опити за атентат“ и призиви за оставката на лидера на столетницата Корнелия Нинова.

С предложение за прекратяване на правомощията й като председател на партията излезе евродепутатът Петър Витанов. „Докога ще оправдаваме загубите си? Вината я носим всички, но лидерът носи отговорността. Истинският лидер умее да печели битки, но и да предава щафетата, когато не може да подобри резултата“, каза Витанов. Предложението му беше подкрепено от служебния правосъден министър Крум Зарков. “Призовавам Нинова днес да се откаже да печели този конгрес, за да може БСП да спечели изборите”, заяви Зарков. Съпартиецът им Румен Гечев обаче видя в това „опит за атентат на БСП“, който „няма да мине преди изборите“. Предложението на Витанов обаче не бе гласувано, тъй като за него е необходима промяна в устава. 

Негодуванието на опозицията

Докато Корнелия Нинова четеше доклад за свършеното от БСП до момента, част от вътрешната опозиция на столетницата излезе от залата, за да нахлуе след няколко минути обратно с викове „оставка“. Това обаче ни най-малко не притесни Нинова, която невъзмутимо продължи да чете доклада си за „модерните леви цели“.  А от прочетеното стана ясно, че една от най-големите битки на БСП е тази срещу Истанбулската конвенция, „джендър идеологията“, хормоналната терапия за смяна на пола. „Като ме смените някой ден, правете каквото искате“, каза Нинова. И подчерта, че столетницата все пак уважава „хората с различно мнение“.

Преди началото на заседанието стана ясно, че Кирил Добрев, един от най-големите противници на Нинова, не е допуснат до конгреса. Той обясни, че снимката му е раздадена на охраната на НДК, където се провежда събитието. „Конференцията в Нови Искър потвърди моето членство, включително мина и една година от наказанието, включително имам и две съдебни решения, но явно госпожата от Мизия няма никакво желание да ме види на конгреса“, коментира Добрев. И доплъни иронично, че е пристигнал „полулегално“, защото като член на БСП има право да стигна до секретариата, където да входирам своите жалби.

Добрев бе изключен от партията в края на декември 2021 г. с решение  на Националния съвет на социалистите. Това се случи малко преди да се изправи срещу Корнелия Нинова в битката за лидерския пост през януари 2022 г.

Предишна статияАнаниев: Очевидно, че главният прокурор избирателно решава какво да разследва и какво – не
Следваща статияКрум Зарков и Петър Витанов поискаха оставката на Нинова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук