Начало НОВИНИ Едуард Сноудън: Ситуацията със свалените летящи обекти цели да отклони вниманието от...

Едуард Сноудън: Ситуацията със свалените летящи обекти цели да отклони вниманието от взривовете на „Северен поток“

0

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън смята, че паниката около събитията с балоните е била изкуствено предизвикана.

Ситуацията с трите свалени през последните дни неидентифицирани летящи обекта в Северна Америка има за цел да отклони вниманието на журналистите от разследването на експлозията на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Такава оценка изрази в туитър Едуард Сноудън, съобщават руски медии.

„Иска ми се да са извънземни, но не са извънземни“, написа Сноудън, коментирайки ситуацията със свалените балони и неидентифицираните летящи обекти в САЩ и Канада. Според него „паниката е предизвикана по изкуствен път“ и има за цел „да гарантира, че на репортерите, занимаващи се с въпросите на националната сигурност, е възложено да разследват глупостите с въздушните балони, а не бюджета или взривовете (като „Северен поток“)“.

Американският разследващ журналист Сиймур Хърш заяви на 8 февруари в своя статия, цитирайки осведомен източник, че взривните устройства под руските газопроводи са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на ученията BALTOPS от водолази на ВМС на САЩ с помощта на норвежки специалисти. По сведения на Хърш решението за провеждане на операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни дискусии с представители на администрацията, занимаващи се с въпросите на националната сигурност. Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън нарече изложената от Хърш версия „съвършена лъжа и пълна измислица“.

Миналата седмица Обединеното командване на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка регистрира три „неидентифицирани обекта“, два от които бяха свалени от американските военни в националното въздушно пространство и още един над територията на Канада. Беше отбелязано, че и трите обекта са много по-малки от китайския балон, намират се на по-ниска надморска височина и външно не приличат на него. Последният от тях беше унищожен на 12 февруари над езерото Хурон на границата между Съединените щати и Канада, а останките му вероятно са паднали в канадски териториални води.

Предишна статияДаниел Смилов: Вероятно в списъка ”Магнитски” фигурира и името на Бойко Борисов
Следваща статияМъск ограничил достъпа на Украйна до „Старлинк“, за да избегне риск от Трета световна война

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук