Начало НОВИНИ Мъск ограничил достъпа на Украйна до „Старлинк“, за да избегне риск от...

Мъск ограничил достъпа на Украйна до „Старлинк“, за да избегне риск от Трета световна война

0

Млиардерът Илон Мъск обясни, че ограничил достъпа на украинските военни до услугата за сателитна интернет връзка „Старлинк“, за да се избегне сериозна ескалация на конфликта.

Той заяви това в отговор на бившия американски астронавт Скот Кели, който написа в туитър, че „Путин няма да спре, докато не бъде победен на бойното поле“. „Старлинк“ е от съществено значение, отбеляза той. 

„Старлинк“ е комуникационният гръбнак на Украйна, особено на фронтовите линии, където почти цялата друга интернет свързаност е унищожена“, казва Мъск в отговор на Кели. „Но няма да позволим ескалация на конфликта, която може да доведе до Трета световна война.“

Мъск обясни и че „търговските терминали на „Спейс Екс“, като други търговски продукти, са замислени за частна употреба, не военна“, но въпреки това компанията му не упражнила правото си да ги изключи.

Ограничението бе въведено за направляване на дронове.

„Старлинк“ има мрежа от хиляди сателити в ниска околоземна орбита и с тях предоставя интернет на труднодостъпни места. Миналата година „Спейс Екс“ изпрати за своя сметка терминали „Старлинк“ на Украйна, а чрез тях армията й получи достъп до тях.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук