Начало НОВИНИ САЩ – Китай: световно напрежение заради шпионски балони и „летящи обекти“

САЩ – Китай: световно напрежение заради шпионски балони и „летящи обекти“

0

Това, което започна със свалянето на китайски балон, който навлезе във въздушното пространство на САЩ без разрешение, беше последвано от поредица мистериозни „летящи обекти“ и нов фактор на международно напрежение.

Министерството на отбраната на Съединените щати в момента не е запознато с произхода на трите устройства, свалени през последните три дни в САЩ и Канада, и все още не може да потвърди дали са китайски, както и шпионският балон, свален на 4 февруари. Факт е, че независимо дали са балони или не, тези предмети се превърнаха в нов фактор за криза между САЩ и Китай.

Виждането на първия балон обтегна двустранните отношения между двете сили и предизвика спирането на планираното от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен пътуване до Пекин, считано от администрацията на САЩ за „неприемливо“ нарушение на суверенитета и международното право .

Китайски говорител увери, че американски балони са прелетели над азиатската страна най-малко десет пъти през последната година и че това е обичайно да се случва.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза вчера, че летящите обекти, свалени през последните дни в Съединените щати и Канада, са „част от модел“, в който Китай и Русия „засилват наблюдението и разузнавателните дейности“ срещу страните от Алианса.

„Това, което видяхме миналата седмица за Съединените щати, е част от модел, в който Китай, но също и Русия, увеличават своите разузнавателни и наблюдателни дейности срещу съюзниците от НАТО с много различни платформи. Виждаме го в киберпространството, виждаме го със сателити, все повече и повече спътници, и го виждаме с балони“, заяви той.

Предишна статияЗеметресението в Турция и Сирия е „най-лошото природно бедствие на века“ в Европа, казва СЗО
Следваща статияСАЩ уточняват, че „няма индикации за извънземни“ в свалените летящи обекти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук