Начало НОВИНИ Катастрофа в САЩ: влак с химикали генерира екологична катастрофа след дерайлиране в...

Катастрофа в САЩ: влак с химикали генерира екологична катастрофа след дерайлиране в Охайо

0

Влак, превозващ винилхлорид, дерайлира, предизвиквайки токсичен пожар, който причини сериозни щети на околната среда в Съединените щати. Около 5000 души от град Източна Палестина, Охайо, трябваше да бъдат евакуирани поради фосгена и хлороводорода, които се образуваха в региона, след като започнаха контролирано изгаряне на веществата, за да избегнат масивна експлозия.

Инцидентът е станал в петък, 3 февруари, в Източна Палестина. След случилото се властите обявиха евакуация на хората, живеещи в радиус от 1,6 километра от инцидента. Губернаторът на Охайо Майк Деуайн каза, че е наблюдавана „драстична промяна на температурата“ в един вагон и се работи за предотвратяване на експлозията.

Освободените газове предизвикаха безпокойство в щатите Охайо и Пенсилвания, тъй като винилхлоридът е предшественик на пластмасата, силно запалим е и е свързан с различни видове рак (основно на черния дроб).

Към момента няма съобщения за смъртни случаи от събитието и според The ​​Guardian, ако събитието се е случило на изток, токсичният пожар щеше да отрови гражданите на Питсбърг.

Жителите на Източна Палестина бяха евакуирани, въпреки че според местните власти повече от 500 жители отказаха да напуснат, според CBS. Националният съвет по безопасност на транспорта разследва причините за инцидента. Евакуацията обхвана райони близо до окръг Бийвър (Пенсилвания).

Винилхлоридът е газ за промишлена употреба, характеризиращ се с това, че е безцветен и има сладникава миризма. Този газ се използва за производството на поливинилхлорид (PVC), материал, използван в тръби и други видове пластмаси.

Въпреки че при ниски концентрации употребата му не се счита за особено вредна, при високи концентрации неговите химични характеристики го правят вещество, което е опасно за здравето.

Предишна статияКостадинов: Новият списък по закона „Магнитски“ е „брутална намеса“ във вътрешните работи
Следваща статияЗеметресение с магнитуд 5.3 по Рихтер в Хърватия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук