Начало БЪЛГАРИЯ Министърът на икономиката обеща, че цените на храните ще спаднат

Министърът на икономиката обеща, че цените на храните ще спаднат

0

Спад в цените на храните като резултат от мерките срещу спекулата у нас очаква министърът на икономиката Никола Стоянов. „Ресорните институции започват съвместни проверки за нелоялни търговски практики в цялата страна. Разработва се и онлайн платформа, която да показва стойностите на продуктите от момента на производството или вноса у нас до щанда в търговските обекти“, каза пред БНТ министърът.

„Сигурен съм че на база на тези фактори спад в цените на храните ще има. Проверките ще са съвместни, ще проверяваме това, което можем, спрямо закона, но трябват и законодателни промени, които да дадат още правомощия. За всеки търговец най-важно е неговото име, и когато излезе, че при него има нелоялни практики, това е много по-ефективно от високата глоба“, заяви Никола Стоянов.

Служебният министър на икономиката очаква цените на горивата у нас да се задържат на сегашните си нива, а инфлацията да намалява с по-голям темп през този и следващите месеци. През март се очаква ново плащане към бюджета от страна на „Лукойл“. Парите от свръхпечалбите на рафинерията се преразпределят за по-евтин обществен транспорт като мярка срещу високите цени на горивата.

„България се движи по най-позитивния сценарий, а в началото на есента сценариите бяха доста по-лоши. Надявам се от февруари да има по-голям спад на инфлацията, заради по-ниската цена на газа. Надявам се цените на храните също да паднат“, заяви т

Никола Стоянов каза още, че към момента няма информация украинска военна техника да се ремонтира у нас. По думите му служебното правителство е изпълнило стриктно решението на Народното събрание за предоставяне на военна помощ за Украйна.

Той коментира и че е невъзможно премиер, който и да е той, да прави сделки с оръжие за Украйна без знанието на неговия министър на икономиката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук