Начало БЪЛГАРИЯ Икономисти: Пикът на инфлацията и цените е преминат

Икономисти: Пикът на инфлацията и цените е преминат

0

Инфлацията в България ще спада, тя забавя темповете си и това е отчетлива тенденция. Около тази теза се обединиха икономистите Румен Гълъбинов и Евгений Кънев в студиото на „Здравей, България”.

„През последния месец имаме 16,4% инфлация на годишна база към януари. Предходните два тя беше 16,9%. Тоест, тя се забавя и започва да спада. Пикът на цените и на инфлацията е преминат. Това ще се усети към средата на годината”, уточни Гълъбинов.

Според Кънев при държавите в еврозоната увеличението на цените е много по-малко, отколкото в България. „Нашата страна и Унгария, които са извън еврозоната, са с най-високата инфлация. А уж е много страшно ако влезем там”, отчете икономистът.

Той сподели и „една добра новина за българите”: „Трябва винаги да сравняват своето положение с това на другите страни. България е единствената, която има по-високо средно увеличение на доходите, отколкото инфлацията”.

За България в еврозоната

Гълъбинов направи предложение в магазините да се сложат етикети, на които да е изписана цената в лева и евро. И това да продължи шест месеца, за да може потребителите да свикнат.

 

Според него България все още има шансове да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г. „Въпрос на политическа воля. Помага ни и ситуацията в международен план. ЕЦБ и еврогрупата са настроени добре към нас”, смята Гълъбинов.

Прогнозата на Кънев е, че с наличието на редовен кабинет – България ще влезе в еврозоната.

Предишна статияЗеметресение с магнитуд 5.3 по Рихтер в Хърватия
Следваща статияРазбиха мащабна схема за измами, ощетила бизнесмени с близо 2 млн. лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук