Начало АЗ ГОВОРЯ Зона 51: какво се знае за военната база, за която се смята,...

Зона 51: какво се знае за военната база, за която се смята, че приютява извънземни?

0

От години човечеството е очаровано от възможността за съществуване на същества от други планети или вселени. Сериали, филми, книги и други видове културни продукти са някои от препратките, които са направени. Eдна от най-коментираните теми е Зона 51, инсталация на военновъздушните сили на Съединените щати, за която се смята, че приютява извънземни.

В пустинята на щата Невада, на около 135 км северно от Лас Вегас, се намира едно от най-известните съоръжения, но същевременно мистериозно в Съединените щати: Зона 51. Тази военна база има разширение от над 12 000 km² и се смята, че там работят около 1500 души. Според изследователите земята е била използвана преди Втората световна война за добив на сребро и олово. Въпреки това, след като войната започна, военните превзеха този отдалечен район.

Теориите за друг тип живот, обитаващ Зона 51, се раждат през 1989 г., след като Робърт Лазар се появява в местните новини, заявявайки, че в тази база се помещават и изучават извънземни космически кораби и че неговата работа е да пресъздаде техните технологии за военна употреба.

Към тази поредица от факти той добави, че е бил свидетел на снимки от аутопсията на извънземни и че правителството е използвало базата, за да изследва тези извънземни превозни средства.

Всичко, разказано от Лазар, беше дискредитирано, като се започне от предполагаемите му изследвания, които е извършил в Масачузетския технологичен институт. Въпреки това, без да си представяме, започна една от най-известните теории на конспирацията в света.

От своя страна астробиологът Дъглас Вакох, президент на Messages to Extraterrestrial Intelligence — научна организация, която се опитва да открие признаци на живот в покрайнините на Земята — посочва, че липсата на информация от властите е довела до това, че все повече и повече хората да се интересуват от Зона 51.

„Разбираемата нужда от защита на класифицирана военна информация дава на теоретиците на конспирацията амунициите, от които се нуждаят, за да твърдят, че извънземни се крият там“, каза той пред BBC.

Въпреки че се говореше за съществуването на Зона 51 в продължение на години, едва през 2013 г. ЦРУ потвърди присъствието на базата чрез разсекретяване на документи на секретна агенция, поискано през 2005 г. от университета „Джордж Вашингтон“.

Разкриването на тази нова информация обаче развали теориите на конспирацията, свързани със Зона 51. Според ЦРУ тази военна база е построена по време на Студената война, за да разработи програми за наблюдение и да тества шпионски самолети, способни да летят на голяма надморска височина. Това обяснява защо устройствата са били объркани с НЛО.

Предишна статияРазбиха мащабна схема за измами, ощетила бизнесмени с близо 2 млн. лв.
Следваща статияТелата на 18 мъртви мигранти са открити в камион до София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук