Начало БЪЛГАРИЯ Пеканов: Забавянето на еврото ни носи щети и пропуснати ползи

Пеканов: Забавянето на еврото ни носи щети и пропуснати ползи

0

Събитията от последните две седмици разбиха на пух и прах тезата на скептиците, че някой насила иска да ни вкара в еврозоната. Точно обратното – за да влезем, трябва да изпълним ясни критерии. Това коментира пред Нова телевизия вицепремиерът Атанас Пеканов.

„България не изпълнява критерия за инфлацията, и то, за съжаление, с много. В други страни разликата е била 0,2-0,3, когато е направено изключение. В България е към 4% над това, което трябва да бъде. Можеше да се търси компромис, но страната ни не си е свършила работата по правната съвместимост”, уточни той.

Пеканов отправи апел към новия парламент работата да бъде свършена, за да бъде задвижен процесът за влизането ни в еврозоната.

„Всяко забавяне носи щети и пропуснати ползи”, категоричен е вицепремиерът.

Той обясни, че в момента България няма независима парична политика, като решенията се взимат във Франкфурт.

„Това ще бъде един от позитивите при влизането в еврозоната. Имаме единствения инструмент на макрополитиката – фискалната политика. И там се опитвахме да ограничим разходите, за да не помпат инфлацията допълнително”, каза още Пеканов.

Той обяви, че предстои да се пусне сайт, в който цените да бъдат сравнявани. В случая, от служебния кабинет се надяват на добро партньорство с търговските вериги, които да обясняват за добрите практики в сектора.

„Една пропусната полза – ако бяхме влезли в еврозоната, кредитният рейтинг щеше да се повиши, а това означава по-ниски лихви. Това също са разходи за домакинствата, за бизнеса и държавата. Влизането ни в еврозоната ще ни спести около 300-400 млн. лева на година”, подчерта вицепремиерът.

Предишна статияСъдът отмени решението на ЦИК за общото отчитане на гласовете от машините и бюлетините
Следваща статияСАЩ прехвърлиха в Европа самолети с ядрено оръжие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук