Начало НОВИНИ Китай моли САЩ да не политизират произхода на COVID-19 заради теорията за...

Китай моли САЩ да не политизират произхода на COVID-19 заради теорията за лабораторно изтичане

0

Китай отхвърли заключението на Министерството на енергетиката на САЩ, че COVID-19 вероятно произхожда от изтичане в китайска лаборатория. Той също така поиска от Съединените щати да спрат да „политизират“ въпроса.

„Някои партии трябва да спрат да повтарят разказа за „изтичане на лабораторни данни“, да спрат да опетняват Китай и да спрат да политизират проследяването на произхода (на COVID-19)“, каза говорителката на външното министерство Мао Нин на пресконференция.

По същия начин той подчерта, че Пекин винаги е подкрепял и участвал в разследванията на различни страни относно пандемията от гледна точка на науката, като полевата мисия, извършена през 2021 г. от специалисти, както китайски, така и принадлежащи към Световната здравна организация (СЗО). Като се има предвид това, Мао посочи, че „произходът на вируса в лаборатория“ е „изключително малко вероятна“ възможност.

Докладът на Министерството на енергетиката на Съединените щати – публикуван през 2021 г. от офиса на директора на Националното разузнаване Аврил Хейнс – беше актуализиран наскоро и хипотезата за инцидента в лабораторията продължава. Този документ беше публикуван през уикенда от The Wall Street Journal.

Текстът обаче признава, че други отдели и предишни доклади от Министерството на енергетиката не са в съответствие с това заключение и следователно генерира „малко доверие“. В този смисъл други американски агенции приписват разпространението на вируса на естествената зараза, докато други агенции не са взели решение по въпроса.

Миналата неделя, 26-ти, съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан увери CNN, че разузнаването остава разделено относно произхода на вируса. „Някои членове на разузнавателната общност са стигнали до изводи, от една страна, а други – напротив“, обясни той, подчертавайки различните мнения, които съществуват.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук