Начало НОВИНИ Шефът на ООН заклейми регресията на правата на човека по света

Шефът на ООН заклейми регресията на правата на човека по света

0

Правата на човека са атакувани от всички страни, оплака се този понеделник в Женева шефът на ООН Антонио Гутериш, като ги призова да се даде „нов импулс“ в свят, който „върви назад“.

Гутериш участва заедно с Върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк в откриването на 52-рата сесия на Съвета по правата на човека, която трябва да продължи почти шест седмици.

Фолкер Тюрк от своя страна осъди завръщането на „стария авторитаризъм“ и „разрушителните войни на агресия от една отминала епоха, които имат глобални последици“, имайки предвид „абсурдното нахлуване в Украйна от Русия“.

Руската окупация на Украйна, но също и ситуацията в Иран, Сирия, Никарагуа, Хаити и Етиопия, ще бъдат основните теми на тази 52-ра сесия.

„Нахлуването на Русия в Украйна отприщи най-масовото нарушение на правата на човека, известно днес“, настоя генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Войната в Украйна, бедността и расизма. Шефът на ООН подчерта, че универсалната декларация е „атакувана от всички страни“ и заклейми правителствата, които „подкопават основите им“ или ги „събарят“.

През миналия век беше постигнат голям напредък по отношение на правата на човека и развитието, но сега, предупреди Гутериш, „вместо да продължим този напредък, ние се връщаме назад“.

Предишна статияКитай моли САЩ да не политизират произхода на COVID-19 заради теорията за лабораторно изтичане
Следваща статияПовръщане и сиви сополи са част от симптомите след химическата катастрофа в Охайо

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук