Начало БЪЛГАРИЯ Европрокуратурата води 143 разследвания за близо 500 млн. евро в България

Европрокуратурата води 143 разследвания за близо 500 млн. евро в България

0

143 разследвания заради съмнения с измами с бюджета на ЕС за близо 500 млн. евро се водят в България – това става ясно от публикувания доклад на Европейската прокуратура за миналата година, съобщи БНР.

От тези проверки миналата година за започнати 101 за разходи от 176,3 млн. евро. Проверките за измами с ДДС са за нанесени щети от 2,6 млн.

Запорирано е имущество за 6,5 милиона евро, като е повдигнато едно обвинение, 11 случая са приключени без последици, 25 са предадени на съд, а 19 са обединени.

Проверките се водят по 204 сигнала, получени от българските власти, 36 – по данни от частни лица, 9 са постъпили от европейски институции. По едно от делата се очаква решение, по друго има присъда на първа инстанция, едно съдебно решение е обжалвано, по едно се води дело на втора инстанция, едно решение е окончателно, сочат данните.

Най-често се разследват измами със средства, които не са свързани с обществени поръчки – 94 случая, на второ място са обществените поръчки – 45, 16 случая са за предполагаема корупция, 11 за злоупотреби. Най-често се разглеждат случаи, свързани със земеделието – 42, регионалното развитие – 25 и други програми на ЕС – 22.

Предишна статияЧестита Баба Марта!
Следваща статияВръщат парите от неправилно наложени глоби за винетки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук