Начало БЪЛГАРИЯ Доц. Красен Станчев: Инфлацията у нас леко ще забави своя ход, но...

Доц. Красен Станчев: Инфлацията у нас леко ще забави своя ход, но ще остане сравнително висока

0

Инфлацията в България леко ще забави своя ход, но ще остане сравнително висока. Това каза пред БТВ доц. Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

„Не е задължително да усетим понижаването на цените. Цената се формира на базата на очакванията за това, какви ще бъдат приходите и разходите. Тогава, когато се удължават всички мерки, свързани с ДДС-то от памперсите до хляба, както и когато се удължават помощите за електроенергия и се обещава ръст в минималната заплата, тогава цените ще продължат да са такива, каквито са“, коментира той и решението на КЕВР за понижаване на цената на природния газ.

Според него инфлацията леко ще забави своя ход, но ще остане сравнително висока. „Възможно е да стане едноцифрена, но ще е изключително близка до двуцифрената“, уточни доц. Станчев. Европейската прокуратура води разследвания в България за измами с европейски средства, става ясно от доклад на ръководената от Кьовеши европейска прокуратура. Какво означават за държава с икономика като нашата злоупотребите с близо половин милиард евро?

„Обедняваме заради корупцията, и то доста отдавна. Като се погледне цялата сума от около 500 милиона евро и я разпределите в рамките на последните пет години, се получава по 100 милиона евро на година, което не е чак толкова много. Не е много, защото миналата година правителството я харчеше на ден“, уточни той.

Красен Станчев коментира темата за парниковите емисии и правата да търгуване с тях, както и съвместните проверки от последните дни на българската и европейската прокуратура.

„Става дума за един по-сложен механизъм, за две европейски директиви. Особено важна е последната директива от 2003 г. Тя променя една друга от 1996 г., когато е сключен протокола от Киото, който договаря това, че парниковите емисии трябва да се наблюдават. В началото на века те не само се наблюдават, но се поставят и конкретни цели за тяхното намаляване“, уточни доц. Станчев.

Той уточни, че в директивата от 2003 г. се казва, че парниковите емисии трябва да се измерват и то по обективен начин. За да стане това измерването трябва да бъде разделена от самия процес по проверката. От думите му стана ясно още, че Христо Ковачки няма как да понесе отговорност, ако се открият нарушения, защото юридически той не е собственик на топлофикациите и тецовете.

Предишна статияПартиите промениха знакови водачи на листи за изборит
Следваща статияЧестваме 145 години от Освобождението на България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук