Начало НОВИНИ The New York Times: Все повече американци са „уморени“ от подкрепата за...

The New York Times: Все повече американци са „уморени“ от подкрепата за Украйна

0

Според последните проучвания на общественото мнение делът на американците, които подкрепят помощта за Украйна, е намалял, докато делът на онези, които смятат, че САЩ дават дават твърде много на Киев, се е увеличил, отбелязва вестник The New York Times в статия, в която припомня и за разногласията в Конгреса, информира „Фокус“.  

Поддръжниците на военната и финансова помощ за Украйна в Конгреса се опасяват, че поради умората на данъкоплатците от изпращането на „десетки милиарди долари в чужбина“, разочарованието от политиката на държавния глава Джо Байдън и предстоящото начало на президентската надпревара в САЩ, двупартийната коалиция в подкрепа на Киев може да се разпадне, коментира изданието.

Вестникът цитира данни от проучване на Associated Press, проведено от NORC, показващи, че обществената подкрепа за помощта за Украйна е паднала от 60% миналия май до 48% през февруари тази година. Друго изследване, проведено от Pew Research Center, показва, че делът на американците, които вярват, че САЩ дават твърде много на Украйна, е нараснал от 7% преди година до 26% миналия месец.

„Случва се при всяка намеса в чужбина. Винаги е популярна през първите няколко месеца. Хората не харесват това, което направи Русия, това е ужасно. Но с течение на времето умората от война става нещо истинско, особено в тази страна, особено когато избирателите не свързват случващото се в Украйна със собствената си сигурност“, обяснява стратегът на Републиканската партия и бивш съветник на президента на САЩ Анди Сурабиан пред NYT.

В същото време, според анкета на FOX, след посещението на Байдън в Киев одобрението на действията му по отношение на Украйна е нараснало до 48% срещу 40% през август миналата година. Според NYT речите на Байдън от Киев и Варшава са били предназначени както за американска, така и за международна публика, но президентът е „отхвърлил опасенията“ относно отслабването на обществената подкрепа за усилията на САЩ в Украйна, предполагайки, че поддръжниците на бившия президент са в челните редици на недоволните от действията на администрацията във Вашингтон.

„Въпреки цялата бравада на президента по време на престоя му в чужбина, политиката на САЩ спрямо Украйна се променя значително, което е тревожно за Белия дом“, се казва в статията.

Освен това, според вестника, вече се наблюдава разделение в подкрепата за Украйна в Конгреса на САЩ, по-специално от видни членове на Републиканската партия. NYT припомня, че председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти се противопостави на засилването на подкрепата за Украйна още през есента, а повечето от „десните“ републиканци активно го подкрепят.

„Има малък брой членове на Капитолия, по-специално републиканците в Камарата на представителите, които публично изразиха своите опасения относно подкрепата за Украйна. Но ако говорите с ръководството на Белия дом, няма да чуете подобно нещо“, заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Към днешна дата Конгресът на САЩ вече е одобрил отпускането на военна, икономическа, хуманитарна и друга помощ на Украйна в размер на над 113 милиарда долара.

Предишна статияВръщат парите от неправилно наложени глоби за винетки
Следваща статияПартиите промениха знакови водачи на листи за изборит

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук