Начало БЪЛГАРИЯ Започва предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори

Започва предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори

0

От полунощ на 3 март официално започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 31 март. Това се посочва в решение на ЦИК и в хронограмата, публикувана на сайта на комисията.

В изборите за народни представители на 2 април ще участват 21 политически формации – 14 партии и 7 коалиции. От Инициативни комитети са издигнати само двама независими кандидати – Веселин Марешки в 3-ти МИР- Варна, и Милен Милев в 11-и МИР – Ловеч. 

Партиите и коалициите, както и номерата, с които ще се явят на вота през октомври, са:

1. КП „БСП за България“

2. КП ГЕРБ-СДС

3. ПП „Възраждане“

4. ПП „Има такъв народ“

5. ПП „Народна партия „Истината и само истината“

6. КП „Неутрална България“

7. ПП „Българско национално обединение – БНО“

8. КП „Заедно“

9. ПП Български национален съюз „Нова демокрация“

10. ПП „Национално движение за стабилност и възход“ (НДСВ)

11. ПП „Консервативно обединение на десницата – КОД“

12. КП „Продължаваме промяната – Демократична България“

13. ПП „Движение за права и свободи“

14. КП „Левицата!“

15. ПП „Български възход“

16. ПП МИР

17. ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“

18. ПП „Български съюз за директна демокрация“

19. ПП „Глас народен“

20. ПП Социалистическа партия „Български път“

21. КП „Вън от ЕС и НАТО“

В бюлетината за вота през април имената на регистрираните независими кандидати ще фигурират в съответния МИР, в който са регистрирани.  

Предизборната кампания се води на български език, е записано в решението на ЦИК.

Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

Кандидатите за народни представители и партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за целите на предизборната кампания.

По време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали, като на всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава.

Той трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.

Агитационните материали се поставят на определени от кмета на общината/района/кметството места. Заповедта на кмета се оповестява публично и се изпраща на районната избирателна комисия. Агитационни материали могат да се поставят на сгради, огради и витрини само след разрешение на собственика или управителя на имота.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук