Начало БЪЛГАРИЯ КЗП очаква мерките срещу високите цени да дадат резултат до 6 месеца

КЗП очаква мерките срещу високите цени да дадат резултат до 6 месеца

0

В следващите от три до шест месеца се очаква мерките на държавата срещу спекулата да дадат резултати, коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев в интервю за сутрешния блок на БНТ.

В този срок е реалистично да се понижат цените при стоките, чието ценообразуване е резултат от нелоялна търговска практика, заяви той.

„Все пак след констатирането на такива нарушения има административни срокове, които трябва да изтекат преди издаването на конкретната заповед за забрана на нелоялни търговски практики. Трябва време за прецизна обработка на цялата документация, все пак актовете на КЗП подлежат на съдебен контрол“, посочи Алипиев.

Подвеждаща информация от страна на търговците е сред най-често срещаната нелоялна търговска практика – привличане на потребителите с промоционални стоки, които търговецът не поддържа в обичайната наличност, неверни обяви тип „3 на цената на 2“, търговски послания тип „само днес на тази цена“.

„Привличайки потребителя с подобно търговско послание с невярна информация, потребителят взима своето решение и се съгласява да купува на цена, по-скъпа от тази в други търговски обекти. Другите търговски обекти виждат това и също вдигат цената и така пазарът се изкривява“, посочи Алипиев.

За последните месеци Комисията за защита на потребителите откри 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните в търговската мрежа. 

Предишна статияОбир в София: Откраднаха кеш терминал
Следваща статияАтанас Атанасов: Служебната власт изкривява нещата, върху нея няма контрол

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук