Начало НОВИНИ Украйна отрича да е замесена във взрива на газопровода „Северен поток“

Украйна отрича да е замесена във взрива на газопровода „Северен поток“

0

Украйна отрече да е замесена в атаката през септември миналата година срещу тръбопроводите „Северен поток“, които пренасят руски газ за Европа.

Забележките на Киев следват доклад на New York Times, който цитира анонимни служители на американското разузнаване, които предполагат, че вината е проукраинска група.

В отделен доклад германските медии казват, че следователите смятат, че са идентифицирали лодката, използвана за поставянето на експлозивите.

Доставките на газ по тръбопровода бяха спрени преди взривовете.

Русия затвори газопровода „Северен поток 1“ през август миналата година, твърдейки, че се нуждае от поддръжка. Северен поток 2 никога не е бил пуснат в експлоатация.

Точната причина за взривовете на 26 септември, които удариха тръбопроводите за природен газ, не е известна, но се смята, че те са били нападнати.

Москва обвини Запада за експлозиите и призова Съвета за сигурност на ООН да ги разследва независимо.

НАТО и западните лидери не обвиняват директно Русия, въпреки че ЕС по-рано каза, че Русия използва своите газопроводи като оръжие срещу Запада.

Пътуване до мястото на експлозиите на Северен поток
Във вторник New York Times съобщи, че нови разузнавателни данни, прегледани от американски служители, предполагат, че проукраинска група е извършила атаката срещу тръбопроводите „Северен поток“.

Позовавайки се на анонимни американски служители, в доклада се казва, че няма доказателства, че украинският президент Володимир Зеленски или неговите висши лейтенанти са участвали в операцията.

Американският вестник съобщи, че служителите са отказали да разкрият естеството на разузнавателните данни, как са били получени или „всякакви подробности за силата на доказателствата, които съдържат“.

В него се добавя: „Длъжностни лица, които са прегледали разузнавателните данни, казаха, че смятат, че саботьорите най-вероятно са украински или руски граждани, или някаква комбинация от двете.“

Михайло Подоляк, старши съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза, че украинското правителство „абсолютно не е замесено“ в саботажа. В изявление в отговор на доклада на New York Times Подоляк добави, че Киев няма информация за случилото се.

В отговор на доклада руският заместник пратеник в ООН Дмитрий Полянски каза: „Това само доказва, че нашата инициатива за започване на международно разследване под егидата на Генералния секретар на ООН е много навременна“.

Също във вторник германският вестник Die Zeit съобщи, че германските власти са направили пробив в разследването си на причината за атаките.

Според съвместно изследване, публикувано от вестника и други германски медийни организации, лодката, използвана за поставяне на експлозивите, е яхта, наета от фирма, базирана в Полша, за която се твърди, че е принадлежала на двама украинци. Не е ясна националността на извършилите нападението.

Вестникът обаче казва, че германските следователи все още не са открили никакви доказателства за това кой е наредил унищожаването. Той също така посочва, че все още съществува възможност за операция под фалшив флаг, която е била предназначена да насочи към Украйна.

Предишна статияШефът на ООН предупреждава, че светът върви към „по-широка война“
Следваща статия8 март: Денят на жената

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук