Начало НОВИНИ Шефът на ООН предупреждава, че светът върви към „по-широка война“

Шефът на ООН предупреждава, че светът върви към „по-широка война“

0

Тъй като „рисковете от ескалация“ в Украйна се увеличават, светът се насочва „с широко отворени очи“ към „по-широка война“, предупреди генералният секретар на ООН в понеделник в мрачна реч, излагайки своите приоритети за 2023 г.

„Война в Украйна, климатична криза, крайна бедност… Започнахме 2023 г. с очи, насочени към сближаване на предизвикателства, невиждани никога през живота ни“, каза Антонио Гутериш пред Общото събрание на ООН, което почете с минута мълчание жертвите от разрушителното земетресение в Турция и Сирия.

В речта си Гутериш припомни, че според учените, които следят т. нар. Часовник на Страшния съд, човечеството никога не е било толкова близо до своя край, виждайки това като сигнал за тревога.

„Трябва да се събудим и да се захванем за работа“, призова той, докато изброяваше належащите проблеми за 2023 г.

На върха на този списък беше войната в Украйна. „Перспективите за мир продължават да намаляват. Шансовете за по-нататъшна ескалация и кръвопролития продължават да растат“, каза генералният секретар.

„Страхувам се, че светът не тъне насън в по-широка война. Страхувам се, че го прави с широко отворени очи“, каза той, преди да спомене други заплахи за мира, от израелско-палестинския конфликт до Афганистан, Бирма, Сахел и Хаити.

„Ако всички страни изпълняват задълженията, произтичащи от Хартата (ООН), правото на мир ще бъде гарантирано“, каза той.

В по-общ план Гутериш осъди липсата на „стратегическа визия“ и краткосрочните „пристрастия“ на политическите и икономически лидери. „Това е не само дълбоко безотговорно, но и неморално“, каза той.

Предишна статияСтефан Манов: Илюзия е, че ЦИК е независим орган
Следваща статияУкрайна отрича да е замесена във взрива на газопровода „Северен поток“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук