Начало НОВИНИ Русия подложи на масирана ракетна атака редица украински области

Русия подложи на масирана ракетна атака редица украински области

0

Русия е изстреляла ракети по цели в цяла Украйна – от Харков на север до Одеса на юг и Житомир на запад. Ударени са жилищни сгради и инфраструктура в Харков и Одеса, а в няколко района има прекъсвания на тока. Това става на фона на продължаващите ожесточени битки за град Бахмут в източна Украйна. Шеф на американското разузнаване предположи, че войната може да продължи с години.

Масова ракетна атака удари енергийно съоръжение в пристанищния град Одеса, предизвиквайки прекъсвания на тока, съобщи губернаторът Максим Марченко.

Ударени са и жилищни райони, но няма съобщения за жертви. „Около 15“ удара са нанесени по град Харков и региона Те са били насочени по „съоръжения от критичната инфраструктура“ и жилищна сграда, заяви ръководителят на областната администрация Олех Синегубов.

Други засегнати региони от последните руски атаки са Виница и Ровно на запад и Днипро и Полтава в централната част на страната.

Директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс каза, че президентът Путин може би планира да протака войната с години, но че Русия не е достатъчно силна, за да започне големи нови офанзиви тази година. Тя посочи, че войната в Украйна се е превърнала в „изтощителна война, в която нито една от страните няма окончателно военно предимство“.

„Не предвиждаме руската армия да се възстанови достатъчно тази година, за да постигне големи териториални печалби, но Путин най-вероятно смята, че времето работи в негова полза и че удължаването на войната, включително с потенциални паузи в боевете, може да бъде най-добрият му път към евентуалноосигуряване на стратегическите интереси на Русия в Украйна, дори и да отнеме години“, каза тя.

По думите на Хейнс Русия може да се обърне към защита на териториите, които сега окупира, като Москва ще се нуждае от допълнителна „задължителна мобилизация и източници на боеприпаси от трети страни“, за да поддържа нивото на операциите в Украйна. 

Украинската армия твърди, че е отблъснала интензивните руски атаки срещу източния град Бахмут, въпреки че руските сили настояват, че са поели контрола над източната му половина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук