Начало БЪЛГАРИЯ Турция остава непреклонна по въпроса с членството на Финландия и Швеция в...

Турция остава непреклонна по въпроса с членството на Финландия и Швеция в НАТО

0
Турция остава непреклонна по въпроса с членството на Финландия и Швеция в НАТО. Анкара не показва никакви намерения да вдигне ветото, което е наложила върху присъединяването на двете държави към пакта.

Представители на трите страни се събраха за първи път от ноември вчера в опит да разрешат спорните по между си въпроси. Швеция определи срещата като стъпка напред, независимо от липсата на конкретни резултати.

Докато 28 от 30-те съюзници на НАТО бързо одобриха присъединяването на Швеция и Финландия към алианса, парламентите на Турция и Унгария все още не са ратифицирали кандидатурите им за членство.

Анкара, Стокхолм и Хелзинки подписаха меморандум, очертаващ стъпките, които страните ще предприемат, за да отговорят на опасенията на Турция относно износа на оръжия и тероризма на срещата на върха на алианса в Мадрид миналото лято, когато лидерите на НАТО решиха да поканят Швеция и Финландия да се присъединят.

Но въпреки промените в политиката във Финландия и Швеция като приемане на законопроекти, Анкара продължи да блокира членството и да повдига възражения. Особено срещу Швеция. Напрежението се задълбочи особено след като датски крайнодесен политик изгори копие от Корана в Стокхолм близо до турското посолство през януари.

Сега нарастват спекулациите дали Финландия може да се присъедини към НАТО преди Швеция. За съюзниците от НАТО ключова цел е да получат одобрението на Турция и Унгария за двете страни преди следващата среща на върха на лидерите на алианса, насрочена за юли във Вилнюс.

В рамките на алианса обаче има надежда, че Анкара може да подпише след парламентарните и президентските избори в Турция, които се очакват през май. 

Предишна статияСи Цзинпин бе преизбран за президент на Китай за трети 5-годишен мандат
Следваща статияС 6-7 стотинки се е увеличила цената на хляба заради по-високите толтакси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук