Начало НОВИНИ Папата за безбрачието: „Няма противоречие един свещеник да се жени“

Папата за безбрачието: „Няма противоречие един свещеник да се жени“

0

Папа Франциск беше готов да „преразгледа“ безбрачието в Католическата църква, тъй като това е „временно предписание“ на Западната църква, каза той в интервю, публикувано този петък.

„Няма противоречие един свещеник да се жени. Целибатът в Западната църква е временно предписание: не знам дали е разрешено по един или друг начин, но е временно в този смисъл“, каза Франсиско от резиденцията си в Санта Марта, във Ватикана, в изявления за аржентинския портал Infobae по повод десетата годишнина от неговото папство.

Попитан дали този въпрос за безбрачие „може да бъде преразгледан“, върховният понтифекс отговори „да, да“. Той добави, че всички членове на Източната църква или тези, които искат, са „женени“.

„В католическата църква има женени свещеници: целият източен обред е женен. Всичко. Тук в курията имаме един – днес попаднах на него – който има жена си, сина си“, каза висшият авторитет на католицизма.

Освен това папата призна, че „понякога безбрачието може да доведе до мачизъм“ и подчерта необходимостта от назначаване на повече жени на отговорни позиции във Ватикана.

Предишна статияУкрайна вече е получила първата от ключовите ракетни системи „Пейтриът“
Следваща статияКомитова: В енергетиката трябва да има изземване на свръхпечалби и преразпределение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук