Начало НОВИНИ Украйна вече е получила първата от ключовите ракетни системи „Пейтриът“

Украйна вече е получила първата от ключовите ракетни системи „Пейтриът“

0

Украйна вече е получила една от двете системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, обещани й от САЩ и Германия, пише The Financial Times. Според вестника, системата все още не е въведена в експлоатация, като се очакват и още няколко пускови установки да бъдат доставени от Нидерландия.

Миналата седмица полският министър на отбраната Мариуш Блашчак първи обяви пристигането на първите  в Украйна. „Благодарение на усилията на Полша, батареите Patriot и първите танкове Leopard, наред с други неща, достигнаха Украйна“, каза той в интервю за LA RAZÓN . По-късно обаче полското министерство на отбраната заяви, че думите на министъра са били изтълкувани погрешно – той е имал предвид, че благодарение на усилията на Полша комплексите като цяло са решени да бъдат доставени в Украйна. 

Съединените щати обявиха доставката на системи за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна през декември след посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба нарече решението на американската страна „психологическа повратна точка“, която ще направи възможно обсъждането на тези доставки с други страни. 

През януари Ройтерс съобщи, че Германия също планира да прехвърли батерията Patriot в Украйна. В средата на същия месец холандският премиер Марк Рюте също обяви намерението си да се присъедини към Вашингтон и Берлин в доставката на тези системи за противовъздушна отбрана.

„Пейтриът“ могат да се зареждат ракети от различен вид, в това число такива, които могат да поразяват на разстояние 80 км и височина до 20 км. Системата поразява цели, движещи се със свръхзвукова скорост и да проследява до 125 цели.

Предишна статияХристо Панчугов: Партиите вегетират и подхранват разделението на гражданите
Следваща статияПапата за безбрачието: „Няма противоречие един свещеник да се жени“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук