Начало БЪЛГАРИЯ Христо Панчугов: Партиите вегетират и подхранват разделението на гражданите

Христо Панчугов: Партиите вегетират и подхранват разделението на гражданите

0

Основната тема е да се отговори на въпроса кой ще управлява след като изборите отминат. Най-важното, което българските граждани искат да видят, е потенциалната бъдеща формула на управление, както и политическият дневен ред, около който ще бъде сформирано това управление. Към този момент по-скоро липсва отговор и на двата въпроса и това е най-драматичното развитие до този момент на кампанията.

Това каза в интервю политологът Христо Панчугов и преподавател по политически науки в Нов български университет (НБУ).

„Виждаме за пореден път препотвърждаване на вече съществуващи нагласи – опитът да се радикализират гласоподавателите“, подчерта Панчугов и допълни, че няма опит да се говори по политики, защото това по-скоро разделя, отколкото да обединява както българските партии, така и вече решилите да гласуват. „И от тази гледна точка най-нежеланото последствие ще бъде, всъщност, липса на опит да се разшири политическата подкрепа в посока негласуващите български избиратели и това за мен е най-важната цел съответно в следващата предизборна кампания“, заяви той.

Политологът обясни, че стои и въпросът за връщането на институционалния капацитет в рамките на българската администрация и държавност, т.е. способността на институциите да управляват процеси и кризи, която беше намаляла през последните години. „Втората важна тема категорично ще остане Планът за възстановяване и устойчивост и необходимите мерки, за да може все пак тези пари да започнат да бъдат усвоявани в посока икономическо развитие“, отбеляза той.

Според Панчугов третата важна тема, която е свързана и с първата, е именно подобряване на системата за сигурност на България във всяко едно отношение – както около външни заплахи, свързани с конфликта в Украйна, така и около вътрешни заплахи, които да позволят приемането ни в Шенген.

Политологът коментира и че първото място на изборите ще има значение единствено и само за това да се прецени дали продължава да доминира нагласата в посока политическа промяна, или ще спечели нагласата в посока запазване на статуквото такова, каквото е то в момента. „Но така или иначе, тъй като разликите вероятно ще бъдат изключително близки, дори на този въпрос няма да се отговори истински смислено, или поне категорично. По-важният въпрос е кой ще управлява, както вече казах. Това, разбира се, включва яснота не само около дневния ред и политиките, които ще бъдат отстоявани, но и все пак кои са хората, които се идентифицират с тези политики, съответно хора, политически формации, коалиции“, смята той и посочи, че това е големият въпрос, а той едва ли ще бъде решен от това кой ще е първи или втори в следващото състезание.

„Това, което липсва, е опит да се разбере как изглежда представителството на останалите български граждани. В този смисъл как изглежда олицетворяването на политическата промяна, на модела на правене на политика в България и когато този модел бъде намерен, т.е. ако някой, който успее да формулира такъв, се появи, тогава, всъщност, ще се отвори ветрилото към хора, които не гласуват. В момента това разделение, което наблюдавате, не е на българските граждани толкова, колкото е на формациите, които вегетират върху него и го подхранват, за да си гарантират някаква форма на представителство“, каза още Панчугов и заключи, че това по-скоро е вредно, отколкото помага в момента на процеса.

Източник: БГНЕС

Предишна статияС 6-7 стотинки се е увеличила цената на хляба заради по-високите толтакси
Следваща статияУкрайна вече е получила първата от ключовите ракетни системи „Пейтриът“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук