Начало НОВИНИ Срив на банковите акции по света след фалита на SVB и Signature...

Срив на банковите акции по света след фалита на SVB и Signature Bank

0

Акциите на банките по света се сринаха въпреки уверенията от президента на САЩ Джо Байдън, че американската финансова система е в безопасност, съобщи Би Би Си.

Спадът в стойността на ценните книжа идва, след като Байдън обеща да направи каквото е необходимо, за да защити банковия сектор след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Инвеститорите обаче се опасяват, че други финансови институции също могат да пострадат и това доведе до рязък срив в цените на акциите в глобален мащаб.

В понеделник испанската Santander („Сантандер“) и германската Commerzbank („Комерцбанк“) преживяха спад на акциите си в един момент от над 10%, предаде БНР.

Поредица от по-малки американски банки понесоха още по-сериозни загуби, въпреки че уверяват клиентите си, че имат достатъчно ликвидност. Нестабилността доведе и до спекулации, че американският Федерален резерв ще спре плановете за продължаващо повишаване на лихвените проценти с цел овладяване на инфлацията.

Въпреки че основните фондови индекси на Уолстрийт стабилизираха към края на търговията в понеделник, банковите акции останаха под силен натиск от продажби. Акциите на сравнително малките кредитни институции отбелязаха сериозни сривове, като тези на First Republic Bank паднаха с 61,8%, на Western Alliance Bancorp – с 47%, на PacWest Bancorp – с 21% и на Zions Bancorp – с 25,7%. По-умерен спад имаше при акциите на водещите американски банки, като тези на Bank of America Corp поевтиняха с 5,8%, на Wells Fargo & Co. – с над 7%, а на JPMorgan Chase & Co – с 1,8%.

Предишна статияЗаловиха военен и бременна жена да превозват нелегални мигранти в Пловдивско
Следваща статияОт 1-ви април НОИ преизчислява пенсиите на близо 336 хил. работещи пенсионери

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук