Начало НОВИНИ Руски изтребител свали американски боен дрон над Черно море

Руски изтребител свали американски боен дрон над Черно море

0

Европейското командване на въоръжените сили на САЩ сили съобщи, че руски изтребител Су-27 се е сблъскал над Черно море с американски боен дрон MQ-9 Reaper. Дронът е паднал в международни води, се казва още в съобщението и се допълва, че президентът Байдън е информиран за инцидента.

От американското командване (EUCOM) съобщават: „Днес, около 7:30 ч сутринта два руски самолета Су-27 извършили опасно и непрофесионално прихващане на безпилотен самолет MQ-9 на ВВС на САЩ, изпълняващ разузнавателна операция и намиращ се в международно въздушно пространство над Черно море“.

От EUCOM допълват, че дронът е изпълнявал „рутинни операции“ и случилото се е довело до „авария и пълната му загуба“. Държавният департамент на САЩ има намерение да влезе незабавно в контакт с Русия заради инцидента.

Според последните сведения един от руските изтребители умишлено е минал пред американския безпилотник и въздушната му струя е повредила витлото на Reaper. Повредата на витлото е принудила американските военни сами да свалят дрона в международните води на Черно море. Тази версия бе потвърдена и от генерала от ВВС на САЩ Джеймс Б. Хекър, командир на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

„Няколко пъти преди стълкновението Су-27 изпускаха гориво и прелетяха пред MQ-9 по безразсъден, екологично опасен и непрофесионален начин. Този инцидент демонстрира отсъствие на компетентност в допълнение на това, че бе опасен е непрофесонален“, казва генералът.

Американската телевизия CBS направи видеореконструктция на инцидента над Черно море.

Предишна статияРадев: Трябва една всеобхватна информационна система, която да проследява храните и тяхното ценообразуване
Следваща статияАрестуваха девет души при спецоперацията в Пазарджишко

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук