Начало БЪЛГАРИЯ БНБ срещу министър Велкова: Твърденията й са безотговорни! Няма причина за промяна...

БНБ срещу министър Велкова: Твърденията й са безотговорни! Няма причина за промяна на курса лев-евро

0

Международните валутни резерви на Българската народна банка (които обезпечават левовете в обращение – бел. ред.) са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни“.

Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са „некомпетентни и безотговорни“.

Това заявяват от Българската народна банка (БНБ) за БТА.

Централната банка е потърсена за коментар, след като днес в медийното пространство се появиха публикации за наличие на доклад, изпратен от Министерството на финансите към Министерски съвет, в който е посочено, че е възможна промяна на заложения курс към единната валута заради текущото състояние на държавните финанси, ако не се предприемат спешни действия.

На въпрос дали има причини да се смята, че курсът лев/евро може да бъде променен, от БНБ отговарят: „Не, няма такива причини. Международните валутни резерви на Българската народна банка (които обезпечават левовете в обращение – бел. ред.) са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни“.

От централната банка посочват още, че не са водени разговори между техни представители и на Министерството на финансите относно евентуална промяна на курса.

От БНБ допълват, че „такава промяна е невъзможна“.

Предишна статияЕвгений Кънев: Притеснително е, че няма информация за приходите в бюджета
Следваща статияКакво представлява проектът Уилоу, спорният план, одобрен от Джо Байдън в Аляска?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук