Начало НОВИНИ Какво представлява проектът Уилоу, спорният план, одобрен от Джо Байдън в Аляска?

Какво представлява проектът Уилоу, спорният план, одобрен от Джо Байдън в Аляска?

0

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви одобрението на проекта Уилоу, план, който предизвика големи противоречия, тъй като се стреми да започне експлоатацията на нефт и газ на територията на Аляска. Според експерти и екологични организации това може да представлява голям риск за въздуха и водата в района.

Одобрението на този проект беше дадено миналия понеделник, когато правителството на САЩ даде зелена светлина на компанията ConocoPhillips, която ще може да работи в три сондажни зони, разположени в район, известен като Националния петролен резерв, едно от най-богатите места в биоразнообразието и едни от най-малко проучените в Съединените щати.

Според добивната компания ConocoPhillips се планира да се произвеждат до 180 000 барела петрол на ден, 250 000 работни места ще бъдат създадени по време на фазата на изграждане и още 300 постоянни работни места, когато започне да функционира.

„Проектът Уилоу е жизнено важен за икономиката на Аляска, добре платените работни места за нашите семейства и бъдещия просперитет на нашия щат“, каза Дан Съливан, републикански сенатор от Аляска.

Абигейл Дилън, президентът на Earthjustice, разкритикува решението на Байдън, който дойде на власт, обещавайки да не допуска нови сондажи на федерална земя. „Стигнахме твърде късно до климатичната криза, за да одобрим мащабни петролни и газови проекти, които директно подкопават новата чиста икономика, която администрацията на Байдън обеща да насърчи“, осъди той.

От своя страна екологичната организация Sierra Club предупреди, че проектът ще генерира въглеродно замърсяване, което, когато бъде изпуснато във въздуха, ще има опустошителни ефекти върху хората, дивата природа и климата, щети, които ще се наблюдават десетилетия напред.

Както припомняме, Джо Байдън обеща да намали наполовина емисиите на парникови газове до 2030 г. в сравнение с 2005 г., по пътя към целта за постигане на икономика с нулеви емисии преди 2050 г.

Предишна статияБНБ срещу министър Велкова: Твърденията й са безотговорни! Няма причина за промяна на курса лев-евро
Следваща статияПолша ще изпрати четири изтребителя в Украйна през ​​следващите дни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук