Начало НОВИНИ Полша ще изпрати четири изтребителя в Украйна през ​​следващите дни

Полша ще изпрати четири изтребителя в Украйна през ​​следващите дни

0

Полша ще изпрати четири бойни самолета Миг от съветската епоха в Украйна – ставайки първата страна от НАТО, изпратила планове след нахлуването на Русия миналата година.

Полският президент Анджей Дуда каза, че те ще бъдат изпратени през следващите дни, а други ще бъдат предадени в бъдеще.

Макар и добре дошъл тласък за противовъздушната отбрана на Украйна, допълнителните самолети не се очаква да бъдат решаващи във войната.

Заместник-председателят на украинския парламент Олена Кондратюк каза, че се надява още страни да последват.

Други страни от НАТО обмислят изпращането на самолети от съветската епоха, на които украинските пилоти са обучени да летят.

Украйна по-рано поиска от западните страни модерни бойни самолети като F-16.

Обединеното кралство обучава украински пилоти на самолети, отговарящи на стандартите на НАТО. Но поради дългото време за обучение, той предупреди, че доставката на западни самолети би била само дългосрочна опция.

Президентът Байдън преди това изключи изпращането на самолети от САЩ в Украйна.

В началото на пълномащабното нахлуване на Русия се смяташе, че Украйна разполага с около 120 боеспособни самолета – главно остарели Миг-29 и Су-27.

Президентът Дуда каза, че Полша все още разполага с около дузина самолети МиГ 29 от съветската епоха в експлоатация.

Украинският депутат Кира Рудик каза пред BBC: „Имаме нужда от тях, за да укрепим нашите системи за противовъздушна отбрана и да помогнем на нашата армия в пролетното контранастъпление.

„Това също е добър знак за всички, че доставката на изтребители в Украйна не е нещо неописуемо или сюрреалистично – че това е нещо, което може да се случи; че единственото нещо, което е необходимо, за да се случи, е политическа воля.“

Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната, каза пред BBC, че полските самолети ще бъдат използвани „много ефективно от нашите военновъздушни сили“.

Той каза, че през последните 24 часа съществуващите украински военновъздушни сили са извършили 16 въздушни удара по руски персонал и техника. Но той подчерта, че Украйна иска самолети от „четвърто поколение“, като F-16.

„Те са по-универсални платформи, те са по-способни и, разбира се, ще направят украинските военновъздушни сили по-ефективни“, каза той.

Полша е силен съюзник на Украйна, един от най-големите доставчици на военно оборудване. В момента заменя старите си самолети от съветската епоха с по-нови американски и корейски модели.

Предишна статияКакво представлява проектът Уилоу, спорният план, одобрен от Джо Байдън в Аляска?
Следваща статияДемерджиев: Ако има завладяна държава, МВР не е част от нея

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук