Начало НОВИНИ Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин за военни престъпления

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин за военни престъпления

0

Международният наказателен съд обяви този петък, че е издал заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин за депортирането на деца в окупираните от Русия райони на Украйна.

Според МНС Путин „се предполага, че е отговорен за военното престъпление на незаконна депортация на население (на деца) и тяхното незаконно прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация“. Това се аргументира от съда в Хага. Тези факти биха били регистрирани от 24 февруари 2022 г.

За това военно престъпление Мария Алексеевна Лвова-Белова, президентски комисар по правата на децата в Русия, е добавена към тази заповед за арест, както се съобщава в изявление до медиите.

Кремъл, чрез своя говорител Дмитрий Псков, отхвърли решението на МНС да издаде заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин. „Смятаме, че самата формулировка на делото е скандална и неприемлива. Русия, подобно на няколко страни, не признава юрисдикцията на този съд и за Москва всяко подобно решение от правна гледна точка е незначително“, казаха те. 

По същия начин бившият руски президент Дмитрий Медведев се подигра с решението на съдебната институция в социалните си мрежи. „Международният наказателен съд издаде заповед за арест срещу Владимир Путин. Няма нужда да се обяснява къде трябва да се използва този документ“, написа той в Twitter.

От своя страна украинското президентство обяви, че заповедта за арест на Путин е „само началото“.

Предишна статияРазбиха канал за внос на нелегален алкохол от България в Гърция, 21 души са арестувани
Следваща статияКремъл отхвърли заповедта за арест на Владимир Путин

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук