Начало БЪЛГАРИЯ Финансовото министерство публикува предложения за промени в данъчни закони

Финансовото министерство публикува предложения за промени в данъчни закони

0
Министерството на финансите обяви пакет с данъчни и бюджетни промени, които ще предложи заедно с актуализацията на Бюджет 2023 г. на новия парламент веднага след вота на 2 април.

Солидарна вноска на „свръхпечалбите“, отпадане на част от намалената ставка за ДДС и намаляване на прага на плащанията в кеш – това са само част от промените в данъчните закони, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Предлага се новите текстове да влязат в сила от 1-ви юли. Намалената ДДС ставка за ресторантьорските и кетъринг услугите, организираните екскурзии и ползването на спортни съоръжения, ще отпадне на 30 юни. Те ползват налог от 9 вместо 20 на сто.

От Министерството на финансите припомнят, че това са временни мерки, въведени заради кризата с Covid-19.

Солидарната вноска от свръхпечалбите за втората половина от годината е аргументирана с влошеното бюджетно салдо и потенциалната опасност от процедура по свръхдефицит, както и от увеличаване на дълга.

С други промени се разширява обхватът на акциза върху изделията за пушене, като се добавят определени видове течности за електронни цигари.

„За периода 2020-2022 г. държавата е предоставила 11,2 млрд. лева под формата на помощи, компенсации и намалени данъчни ставки – от тях помощи и компенсации на бизнеса, свързани с пандемията Covid-19,  енергийната криза и военните действия в Украйна са общо в размер на 10,3 млрд. лв., както и 908,7 млн. лв. загуба за бюджета вследствие на намалени ДДС ставки, освобождавания от облагане с акциз“, съобщават от Министерството на финансите.

Промени се правят в Закона за хазарта, както и в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.

Също така се предлага намаляване на половина на сумата за плащания брой – в момента тя е 10 000 лева, а искането на финансовото министерство е тя да е 5 000 лева. Целта е да се ограничи сивият сектор.

Предишна статияЕнергийният министър проверява изграждането на интерконектора със Сърбия
Следваща статияРазбиха канал за внос на нелегален алкохол от България в Гърция, 21 души са арестувани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук