Начало НОВИНИ Европейският съюз казва, че Путин може да бъде арестуван „незабавно“ в повече...

Европейският съюз казва, че Путин може да бъде арестуван „незабавно“ в повече от 130 страни

0

Този понеделник върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външните работи Жозеп Борел посочи, че президентът на Русия Владимир Путин може да бъде арестуван „незабавно“ в „повече от 130 страни“. Това стана след като съдът Международният наказателен съд (МНС) нареди намесата на президента, след като го обвини, че е отговорен за военни престъпления.

Както припомняме, миналия петък МНС издаде заповед за арест срещу Путин и Мария Львова-Белова, комисар по правата на детето на руския президент, за това, че са депортирали украински непълнолетни в Русия. Според Римския статут, договор на Върховния съд, подписан от 123 държави, посоченото събитие ще бъде случай на военно престъпление.

Борел добави, че „това е много важно и променя играта.“ Той се позова и на руските власти, които отхвърлят решението на Върховния съд и гарантират, че Русия не е подписала договора. „Нека видим неговите практически последици“, отговори високопоставеният служител пред пресата по време на пристигането си на Съвета на външните министри и министрите на отбраната на ЕС.

Ръководителят на общностната дипломация подчерта, че съответните събития са се случили в украинската война. „Първото, Черноморското споразумение (за износ на украинско зърно) е добра новина. Второто, също важно, е решението на Международния наказателен съд по отношение на президента Путин”, обясни той.

По същата линия Борел призна, че „нещо, което трябва да се вземе предвид, защото можем да преговаряме с когото си поискаме, е, че това съдебно решение все още е валидно“, подчерта той.

От своя страна испанският външен министър Хосе Мануел Албарес заяви, че страната му се надява военните престъпления в Украйна да не останат ненаказани. „Искаме мир и справедливост в Украйна и за да има справедливост, не може да има безнаказани престъпления, а тези, които са ги извършили, трябва да отговарят за действията си пред Международния наказателен съд, чийто главен прокурор и чието разследване, както вие са добре запознати, Испания подкрепя от самото начало“, посочи той.

Нейният френски колега Катрин Колона се присъедини към думите, че „никой отговорен за веригата от престъпления не може да избегне правосъдието“. По същия начин литовският титуляр Габриелиус Ландсбергис подчерта, че това е „правна крачка напред, но и морална“.

„Никой не трябва да остава безнаказан за престъпленията, извършени в Украйна по време на агресивната война на Русия срещу Украйна“, каза румънският министър Богдан Ауреску, който трябваше да информира Съвета за първата конференция на високо равнище, която неговата страна ще организира съвместно с Украйна в Букурещ. , през април, за сигурността в Черно море. „Това ще бъде много важен повод да извлечем поуки от войната и да видим какво можем да направим, за да имаме по-безопасен регион в бъдеще“, заключи той.

Предишна статияПрезидентът Байдън подписа законопроект, разсекретяващ данни за произхода на COVID-19
Следваща статияПариж продължава да е пълен с боклук и работниците заплашват да засилят стачката, ако не оттеглят реформата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук