Начало НОВИНИ Париж продължава да е пълен с боклук и работниците заплашват да засилят...

Париж продължава да е пълен с боклук и работниците заплашват да засилят стачката, ако не оттеглят реформата

0

От най-големия завод за изгаряне на отпадъци във Франция синдикалистът Али Чалиги предупреди във вторник, че започналите преди повече от две седмици стачки на сметосъбирачите в Париж ще се засилят, ако правителството не оттегли пенсионната си реформа.

Стачката за събиране на отпадъци в Париж е един от символите на дълбокото социално недоволство от планираното забавяне на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години във Франция.

Столицата на модата, блясъка, музеите и висшата кухня се озова в рамките на няколко дни, пълна с боклуци, разпръснати по улиците.

Ситуация, която френската изпълнителна власт се опита да поправи, като постанови връщането на задължителна работа за десетки професионалисти по почистване.

Без да предлага цифри за тоновете, които предстои да бъдат събрани – градският съвет изчисли, че те са 10 000 – префектът на парижката полиция Лоран Нунес каза пред BFMTV, че те ще продължат да налагат събиране на боклук на определени работници, както и изгонвания на пикети. депа за камиони и центрове за третиране на отпадъци.

Въпреки тези предупреждения, стачкуващите от Ivry отговориха, че не са уплашени и че ще се стремят да предотвратят реформа, която ще влезе в сила скоро, след като правителството на Еманюел Макрон прие два вота на недоверие в понеделник, единият от които само за девет гласове.

С влизането в сила на реформата минималната възраст за пенсиониране на сметосъбирачите, в зависимост от това дали са от държавния или частния сектор, ще бъде намалена от 57 на 59 години под общата норма, тъй като се смята за особено тежка работа.

Пред вратите на инсинератора в Иври, където всеки ден се обработват средно 1600 тона боклук от Париж и околностите му, камионите за зелено събиране на Общинския съвет на столицата влязоха на паркинга, разположен на няколко метра от градския ринг път.

Предишна статияЕвропейският съюз казва, че Путин може да бъде арестуван „незабавно“ в повече от 130 страни
Следваща статияПутин: Китайският мирен план може да бъде основа за прекратяване на войната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук