Начало БЪЛГАРИЯ Капка Милева: Все по-малки деца извършват престъпления

Капка Милева: Все по-малки деца извършват престъпления

0

За съжаление, пада възрастта на непълнолетните извършители на престъпления у нас. Част от тях са непълнолетни. Това виждат от възрастните. Не знаят как трябва да се държат в обществото, да държат на достойнството, на добрите нрави, да имат култура на общуване. Това заяви следователят от Софийската градска прокуратура Капка Милева в студиото на „Денят ON AIR“.

Тя работи с ученици от 8 до 12 клас по проекта на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Той се осъществява от 2014 г. по споразумение с МОН, обхванати са училища в 28 града.

„Ето защо при срещите си с учениците подчертаваме, че има Закон за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Децата си знаят много добре правата, дори права, за които не бихме се сетили. Лошото е, че те не знаят думичката „задължение“ и че правото не е даденост, а се придобива. Това им обясняваме също, че те са отговорни за действията и постъпките си. Не само родителите им“, каза Милева пред Bulgaria ON AIR.

Целта на срещите на магистратите с ученици е запознаване с правата и задълженията им, както и връщане на доверието в съдебната система.

„За съжаление, това се постигна в годините – недоверие към съдебната власт. Но имаме напредък, това се постигна благодарение на образователната програма на Висшия съдебен съвет – „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. По тази инициатива, по споразумение с МОН, са обхванати училища в 28 града“, заяви следователят.

„Запознаваме ги да са наясно със съдебната власт, органите, структурата, кой как работи, какви правомощия има. Наблягаме на злободневни теми, в съвремието изключително се увеличиха агресията, насилието. Най-често питат защо делата се бавят толкова много и няма ефективни присъди“, добави Капка Милева.

Предишна статияПразнуваме Благовещение – християнският празник на майката
Следваща статияРазследват случая със задържаните български риболовни кораби в Румъния

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук