Начало НОВИНИ Русия арестува американски журналист по обвинение в шпионаж

Русия арестува американски журналист по обвинение в шпионаж

0

Американски журналист, работещ за Wall Street Journal, беше официално арестуван в Русия и обвинен в шпионаж.

Wall Street Journal заяви, че е „дълбоко загрижен“ за безопасността му и категорично отхвърли обвиненията срещу него.

Кремъл твърди, че репортерът е бил „заловен в престъпление“.

ФСБ заяви, че е „спряла незаконни дейности“ и че репортерът е „действал по инструкции на САЩ“ и е „събирал държавни тайни“.

Часове по-късно службата за сигурност го отведе в Лефортовския районен съд в Москва за официалния му арест. По-късно той беше видян да е ескортиран от сградата, преди да бъде изгонен. Съдът му наложи задържане до 29 май.

Неговият адвокат каза, че той не е бил допуснат в съдебната зала, а агенция ТАСС съобщи, че журналистът е отхвърлил обвинението. Съдът по-рано беше освободен от служители и посетители заради бомбена заплаха, съобщи руската държавна информационна агенция Риа.

Дори преди пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., репортажите от Русия ставаха все по-трудни.

Когато войната започна, Русия въведе наказателно престъпление за съобщаване на „фалшиви новини“ или „дискредитиране на армията“, по което десетки руснаци бяха осъдени за критики на инвазията в социалните медии.

Почти всички независими медии бяха заглушени, затворени или блокирани, включително големите медии TV Rain, радио Echo of Moscow и вестник Novaya Gazeta. Много западни медии предпочетоха да напуснат Русия.

Напрежението между Кремъл и Запада става все по-напрегнато през 13-те месеца на войната на Русия в Украйна. Организацията за наблюдение на свободата на пресата „Репортери без граници“ заяви, че е „разтревожена от това, което изглежда като отмъщение“.

Няколко американски граждани са задържани в Русия. Дни преди инвазията американската баскетболна звезда Бритни Грийнър беше задържана на московско летище и арестувана за носене на масло от канабис. Минаха 10 месеца преди тя да бъде освободена в замяна на известния руски търговец на оръжие Виктор Бут.

Предишна статияВладимир Путин: Защо руският президент не движи дясната си ръка, когато ходи?
Следваща статияТурция ратифицира членството на Финландия в НАТО

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук