Начало НОВИНИ Чили обяви първия случай на птичи грип при хора: това е 53-годишен...

Чили обяви първия случай на птичи грип при хора: това е 53-годишен мъж

0

Министерството на здравеопазването съобщи в сряда за първия случай на птичи грип при хора, открит в Северно Чили. Според здравните власти това е 53-годишен мъж, който е бил засегнат от тежко състояние на грип, което е активирало установените протоколи за управление на споменатото заболяване, съобщава CNN Chile.

След взети съответните проби и изследвания от Института по обществено здраве потвърдиха, че става въпрос за инфлуенца по птиците. Също така беше съобщено, че източникът на контакт и наличието на история на други засегнати хора в обкръжението на пациента се разследват.

Вирусът H5N1 или птичият грип е вирус, който може да се предава от птици или морски бозайници на хора, но няма известни случаи на предаване от човек на човек.

Затова здравните власти призоваха гражданите да не пипат болни или умрели птици или бозайници. Той също така призова работниците в сектора за птици да следват протоколите за безопасност и да се ваксинират срещу сезонния грип.

Заразените птици носят вируса на птичия грип в своите изпражнения и слуз. Инфекции при хора с вируси на птичия грип могат да възникнат, когато вирусът попадне в очите, носа или устата на човек или ако човек ги вдиша.

Предишна статияДимитър Маргаритов: Невиждано щедър Великденски подарък за телекомите от служебния кабинет
Следваща статияПапа Франциск е хоспитализиран заради здравословни проблеми

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук