Начало НОВИНИ Украйна обвинява лидера на православната църква Павел в проруска позиция

Украйна обвинява лидера на православната църква Павел в проруска позиция

0

Украински следователи претърсват дома на лидера на православната църква в Киев, обвинен в оправдаване на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна.

Митрополит Павел Лебед ръководи Киево-Печерската лавра, най-важният манастир в Украйна. Неговият клон на Украинската православна църква преди това беше лоялен към московското духовенство.

Киевските прокурори казват, че той е заподозрян в подбуждане на национална и религиозна омраза.

Киев се опитва да изгони него и последователите му от манастира.

Митрополит Павел отхвърли обвиненията и твърди, че властите в Киев нямат правни основания да изгонят монасите и персонала от манастира.

В съдебно явяване в събота той го нарече „политически случай“ и каза, че „никога не съм бил на страната на агресията“ – въпреки че не спомена Русия.

„Аз съм против агресията. И сега съм в Украйна – това е моята земя“, каза той. Той описа настоящия си статут като „домашен арест“.

В петък стотици богомолци се събраха в манастира Киево-Печерска лавра – известен с историческите си пещери – в подкрепа на монасите там, протестиращи срещу заповедта за изгонване.

В изявление на Службата за сигурност на Украйна в услугата за съобщения Telegram се казва, че митрополит Павел е заподозрян в „нарушаване на равенството на гражданите“ въз основа на техните расови, национални и религиозни връзки.

В него се казва, че той „многократно е обиждал религиозните чувства на украинците“, „унижавал“ други религиозни групи и „се опитвал да създаде враждебно отношение към тях“.

Предишна статияРусия поема председателството на Съвета за сигурност на ООН въпреки гнева на Украйна
Следваща статияИван Демерджиев: Няма бомбени заплахи през последното денонощие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук