Начало НОВИНИ Безплодието засяга един на всеки 6 души в света, предупреждава Световната здравна...

Безплодието засяга един на всеки 6 души в света, предупреждава Световната здравна организация

0

Един на всеки шест души в света страда от безплодие, изчисли Световната здравна организация (СЗО) във вторник, отправяйки спешен призив за увеличаване на достъпа до лечение.

„Един на всеки шест души в света е засегнат от невъзможността да има дете в даден момент от живота си“, каза в доклад генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

За тялото това е „основен здравен проблем“, който засяга около 17,8% от възрастното население в богатите страни и 16,5% от хората в бедните и развиващите се страни.

„Този ​​доклад, първият по рода си от 10 години, разкрива важен факт: безплодието не дискриминира“, каза Тедрос.

Докладът не анализира медицинските, екологичните или други фактори, които могат да причинят безплодие или неговата еволюция във времето, но представлява отчет за разпространението на този проблем чрез анализиране на проучвания, проведени между 1990 и 2021 г.

Въпреки това той подчерта, че тази тема „остава недостатъчно проучена и решенията остават недостатъчно финансирани и недостъпни за мнозина поради високите разходи, социалната стигма и ограничената наличност“.

СЗО обяснява безплодието като „заболяване на мъжката или женската репродуктивна система, дефинирано като невъзможност за забременяване след 12 или повече месеца редовен, незащитен полов акт“.

Предишна статияРадев: Всички издигаха приоритети и цели, които очаквам да приложат и на практика
Следваща статияМария Пиргова: Бойко Борисов ще успее да привлече готови партньори от ДПС и БСП

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук