Начало НОВИНИ Границата на НАТО с Русия се удвоява с присъединяването на Финландия

Границата на НАТО с Русия се удвоява с присъединяването на Финландия

0

Финландия стана 31-вият член на алианса за сигурност на НАТО и нейното знаме скоро ще бъде издигнато в централата на алианса.

Финландският външен министър връчи документа за присъединяване на държавния секретар на САЩ, който обяви Финландия за член.

Присъединяването на Финландия е пречка за руския Владимир Путин, който многократно се оплакваше от разширяването на НАТО преди пълномащабното му нахлуване в Украйна.

Дължината на границата на Русия със страните-членки на НАТО сега се е удвоила.

Финландия споделя 1340 км източна граница с Русия и официално подаде молба за присъединяване към НАТО с Швеция миналия май заради войната на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че Русия ще „следи внимателно“ какво се случва във Финландия, описвайки разширяването на НАТО като „нарушение на нашата сигурност и нашите национални интереси“.

Финландия и Швеция преди това бяха приели политика на необвързаност. Но след инвазията в Украйна те избраха защитата на член 5 на НАТО, който казва, че атака срещу един член е атака срещу всички.

На практика това означава, че ако Финландия бъде нападната или нападната, всички членове на НАТО – включително САЩ – ще се притекат на помощ.

Инвазията на Русия предизвика скок във финландското обществено мнение към присъединяване към НАТО до 80% за.

„Това ще направи Финландия по-безопасна и НАТО по-силен“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери във вторник.

„Президентът Путин имаше декларирана цел да нахлуе в Украйна, за да получи по-малко НАТО по границите си и да няма повече членство в Европа, той постига точно обратното.“

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че е „изкушен да каже, че това е може би единственото нещо, за което можем да благодарим на Путин“.

„Защото той отново тук ускори нещо, което твърди, че иска да предотврати чрез агресията на Русия“, каза той.

Кандидатурата на Швеция вече е блокирана, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Стокхолм, че прегръща кюрдските екстремисти и им позволява да демонстрират по улиците. Унгария също предстои да одобри присъединяването на Швеция.

Докато връчваше документа за присъединяване на Блинкен, финландският външен министър Пека Хаависто каза, че има много важна първоначална задача: „Задачата е да ви дадем за депозита и нашата ратификация за шведско членство“.

Столтенберг каза по-рано, че НАТО ще гарантира, че Швеция ще стане следващият член, който ще се присъедини.

Пътят на Хелзинки към присъединяването продължи по-малко от година, а церемонията във вторник съвпада със 74-ата годишнина от основаването на НАТО през 1949 г.

Предишна статияКарбовски: Превърнаха ни в индианци, които гласуват за когото им се каже срещу 50 лева
Следваща статияНинова: Не за първи път се случва да ни се създава партия двойник в последните две години

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук