Начало НОВИНИ Пентагонът разследва изтичането на военни планове в Украйна .

Пентагонът разследва изтичането на военни планове в Украйна .

0
Класифицирани военни документи, описващи тайните планове на САЩ и НАТО за подсилване на украинската армия преди планираната и дългоочаквана пролетна офанзива срещу Русия, бяха публикувани тази седмица в социалните мрежи. Това посочиха високопоставени служители от администрацията на президента Джо Байдън, цитирани от ”The New York Times”.

Пентагонът разследва кой може да стои зад изтичането на документите, които се появиха в Twitter и Telegram – платформа с повече от половин милиард потребители, която е широко достъпна в Русия.

Военни анализатори казаха, че документите изглежда са били модифицирани в някои части и се различават от първоначалния си формат. Модификациите може да сочат към опит за дезинформация от страна на Москва. Но разкритията в оригиналните документи представляват значително нарушение на американското разузнаване в усилията да се помогне на Украйна.

„Запознати сме с докладите за публикации в социалните медии и отделът преразглежда въпроса“, каза Сабрина Сингх, заместник прессекретар на Пентагона.

Документите не предоставят конкретни планове за битка, като например как, кога и къде Украйна възнамерява да започне своята офанзива, която според американски служители вероятно ще настъпи през следващия месец. Освен това документите са отпреди пет седмици и предлагат моментна снимка към 1 март за това, от което краинските войски може да се нуждаят.

За опитен руски военен обаче документите без съмнение предлагат много информация. В тях се споменава например степента на разходите за HIMARS – доставените от САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи, които могат да атакуват цели като складове с боеприпаси, инфраструктура и концентрации на войски от разстояние. 

Пентагонът не е казал публично колко бързо украинските войски използват боеприпасите HIMARS. Документите обаче дават тази информация. 

Анализатори казаха в петък, че може да е трудно да се оцени какъв ефект има изтичането на класифицираните документи върху бойните действия на фронта. Проруските правителствени канали обаче я споделят и разпространяват. Анализаторите предупредиха, че документите, публикувани от руски източници, могат да бъдат избирателно променени, за да представят дезинформацията на Кремъл.

Въпреки това обаче части от документите изглеждат автентични и ще предоставят ценна информация. 

Не е ясно и как точно информацията е изтекла в социалните мрежи. Фактът, че документите могат да бъдат публикувани в широко разпространен канал в социалните медии и вероятно да попаднат в ръцете на руски официални лица, е голям преврат за Москва в момент, когато изглеждаше, че Русия изостава след Съединените щати в събирането на разузнавателна информация в Украйна. Изтичането на информация е първият пробив на руското разузнаване, оповестен публично от началото на войната.

Предишна статияСилвия Георгиева: Ако до юли държавата няма приет бюджет, общините остават без бюджети
Следваща статияПод една трета от американците смятат, че Байдън е достоен за преизбиране

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук