Начало БЪЛГАРИЯ 12% за пенсиите и увеличение на заплати залага бюджет 2023

12% за пенсиите и увеличение на заплати залага бюджет 2023

0

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 12% от 1 юли, а заплатите в държавните ведомства – увеличени навсякъде, където миналата година не е имало увеличение. Ново увеличение ще има и за учителските заплати. Това съобщи служебният премиер Гълъб Донев днес в интервю за Би Ти Ви. Министерствата започнаха подготовка на бюджетните закони за тази година, тъй като в края на април изтича срокът, заложен в удължителния закон.

12-те процента за пенсиите са това, което предвижда швейцарското правило в Кодекса за социално осигуряване. Процентът е известен отдавна, защото зависи от натрупаната миналата година инфлация и от ръста на осигурителния доход. Донев повтори и вчерашните обяснения как бюджетните ограничения са попречили да има великденски добавки за всички пенсионери. И той, и социалният министър Лазар Лазаров, който пък беше по БНТ, коментираха очакваното разочарование на хората, които са близо до границата от 504 лв. Вчера правителството обяви, че в началото на другата седмица 1 002 000 пенсионери с основен размер на пенсията до 504 лв. включително ще получат по 70 лв. великденска добавка. Това е линията на бедност за тази година, а под нея са половината пенсионери у нас.

По отношение на заплатите в бюджетния сектор конкретика няма. Любопитно е, че в първия проект на бюджет, представен миналата есен, но оттеглен от МФ, нямаше заложен ръст на бюджетни заплати. Миналата година отделни министерства получиха повишение на възнаграждения, а други като Външно стачкуваха.

Последното увеличение на учителските заплати беше от 1 септември 2022 г., когато минималната заплата за тях бе увеличена с 5% до 1486 лв. То беше второто за миналата година – имаше и 12,3% от 1 април. Без конкретни разчети се коментираха нива от 1800-1900 лв. за последващо увеличение.

Ще направим всичко възможно бюджетният дефицит да е до 3%, увери служебният премиер.

Предишна статияАкция срещу автоджамбази в София
Следваща статияСилвия Георгиева: Ако до юли държавата няма приет бюджет, общините остават без бюджети

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук