Начало НОВИНИ Маргарита Асенова, Вашингтон: Арестът на Тръмп усилва поляризацията в САЩ по партийна...

Маргарита Асенова, Вашингтон: Арестът на Тръмп усилва поляризацията в САЩ по партийна линия

0

Електоралната база на републиканците се консолидира зад Доналд Тръмп след явяването му в съд в Ню Йорк преди дни.

„Този случай няма да се отрази толкова много на Америка и на обществото, въпреки че в момента има доста брожения дали е политически или юридически казус“, смята политологът Маргарита Асенова от вашингтонската фондация „Джеймстаун“.

„Обществото е доста разделено дали трябва да бъде подведен под отговорност, или не. Републиканци и демократи са абсолютно разделени за този арест, това усилва поляризацията в американското общество по партийна линия.“

Когато се обсъждаше импийчмънт на Бил Клинтън, ставаше дума за това, че е излъгал за своята афера (с Моника Люински – бел.ред.) Сега става дума за същото нещо, посочи тя.

Според Асенова обвиненията срещу Тръмп са за федерални престъпления, свързани с предизборна кампания, а законите за финансиране на изборни кампании са стриктни и се следи какво се случва с тях.

Запитана успя ли Тръмп да обърне в своя полза повдигнатите срещу него обвинения, в предаването „Събота 150“ Маргарита Асенова поясни, че мениджърите на кампании са притеснени, защото подкрепата за него сега е с 10% по-висока от тази преди ареста му, а тази консолидация има голямо значение дали ще бъде избран като кандидата на републиканците. Тя обаче обърна внимание върху независимите избиратели, които решават президентските избори в САЩ.

„Колкото повече се наелектризира неговият електорат, толкова повече се отдръпват независимите гласоподаватели.“

„Тръмп ще се занимава със съдебните си проблеми по време на кампанията, но това също му дава амуниция срещу Байдън. Кампанията няма да бъде мирна, тиха, спокойна, толерантна и демократична. Колкото по-неуправляема става реториката на Републиканската партия, толкова повече тя ще уплаши независимите гласоподаватели“, очерта контурите на предстоящата битка Маргарита Асенова.

Европейските страни се притесняват от завръщането на Тръмп като президент, коментира още тя пред БНР.

„Дори да е републиканска администрацията, подкрепата за енергийната  сигурност на Европа няма да отслабне. Американският газ ще продължава да идва. Подкрепата за Украйна също няма да спре, независимо кой е в Белия дом. Има неща, които могат да се променят, но има и неща, които ще останат същите.“

Асенова изрази мнение, че с Тръмп начело републиканците по-трудно биха се върнали в Белия дом, отколкото ако техен кандидат е например Рон Десантис.

Предишна статияКостадинов: Отиваме на нови избори, в което няма нищо лошо
Следваща статияНови секретни документи за войната в Украйна изтекоха в интернет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук