Начало НОВИНИ Нови секретни документи за войната в Украйна изтекоха в интернет

Нови секретни документи за войната в Украйна изтекоха в интернет

0

Нова порция американски секретни документи, засягащи Украйна, Близкия изток и Китай, изтекоха в интернет, съобщи в петък New York Times.

Преди това американски документи изтекоха преди месец и засягаха украинската офанзива.

Данните включват повече от 100 документа. Мащабът на изтичането, заедно със секретността на самите документи, може потенциално да причини огромни щети, посочват американски служители пред изданието пред NYT.

Високопоставен служител на разузнаването нарече изтичането „кошмар за Петте очи“, имайки предвид съюз от държави, които активно споделят разузнаване (САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада).

Според NYT един от документите, публикувани на анонимен форум, включва карта, показваща хода на военните действия в украинския Бахмут. Въпреки това, изтеклите документи очевидно се отнасят не само до секретни данни за военните планове на Украйна.

Анализатори посочват, че новият набор от данни съдържа чувствителни материали от заседания за Китай, Индо-Тихия океан, Близкия изток и тероризма.

В изявление на Пентагона в четвъртък се казва, че Министерството на отбраната проучва информация за възможно изтичане на информация. В петък, когато беше открита новата порция документи, представители на ведомството бяха категорични, че няма какво да добавят.

В частни разговори обаче служители от няколко агенции за национална сигурност признаха както бързането на властите да открият източника на изтичането, така и страха, че ще изтекат още документи.

Един от служителите заявява, че най-вероятно изтичането не идва от Украйна, тъй като Киев не е имал достъп до някои от изтеклите документи.

Един слайд, датиран от 23 февруари, е означен с „Secret/NoForn“, което означава, че не е предназначен за споделяне с чужди държави.
Мик Мълрой, бивш високопоставен служител на Пентагона, обясни пред изданието, че изтичането на секретни документи представлява „значителен пробив в сигурността“, който може да попречи на украинското военно планиране.

„Тъй като много от тях (от изтеклите данни) бяха снимки на документи, изглежда, че това е било умишлено изтичане, направено от някой, който е искал да навреди на усилията на Украйна, САЩ и НАТО“, каза той.

В същото време друг анализатор описа очерталото се досега като „върха на айсберга“.

„Въпреки че служители на Пентагона и агенциите за национална сигурност разследваха източника на документи, появили се в Twitter и Telegram, се появи и карта, която претендира да покаже състоянието на на войната в източноукраинския град Бахмут. Но изглежда, че изтеклите документи надхвърлят силно класифицирани материали за военните планове на Украйна“, пише NYT.

Служител на националната сигурност обясни, че определянето на начина, по който са изтекли документите, ще започне с идентифицирането кои служители са имали достъп до тях.

Първите изтекли документи са публикувани в началото на март в Discord, социална медийна чат платформа, популярна сред видеоигрите, обясни Арик Толер, анализатор в Bellingcat.

В Украйна подполковник Юрий Береза, командир на батальон от Националната гвардия на Украйна, чиито сили се сражаваха в източната част на страната през последните месеци, пренебрегна новината за изтичането на информация. Той отбеляза, че информационната война е станала толкова интензивна, че „вече не можем да определим къде е истината и къде е лъжата“.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента Володимир Зеленски, смята, че „изтеклите“ материали са „фотошопирани“ и се пошегува за влошаването на руското разузнаване.

Анонимни американски служители казаха пред Ройтерс, че Русия или проруски елементи стоят зад изтичането на няколко секретни американски военни документа, които бяха публикувани в социалните медии и уж показват подготовката на Украйна за пролетната контраофанзива.

Последният доклад на Американския институт за изучаване на войната (ISW) също е посветен на изтичането на секретни американски документи и на реакцията на руските пропагандисти и блогъри.

Според доклада на ISW предимно привърженици на войната реагират на изтичането с ужас, което показва продължаващ страх в руските медии относно планирана украинска контраофанзива.

Авторите отбелязват, че не искат да съдят за автентичността на публикуваните документи и че само оценяват реакцията към тях в Русия. Докато няколко известни руски военни блогъри нарекоха документите фалшиви, те веднага се съсредоточиха върху версията, че те са дезинформация, подхвърлена, за да обърка руското военно командване.

Един от тях обясни, че изтеклите документи може да са част от по-голямата дезинформационна кампания на Украйна преди контранастъпление. Друг припомни исторически прецеденти за разпространение на невярна информация преди изненадваща офанзива.

По този начин, заключават експертите на ISW, статията на New York Times за изтичането на информация показа мащаба на нервното напрежение в руското информационно пространство. Реакцията на публикуваните документи показва, че блогърите, които пишат за войната, все повече преразглеждат валидността на собствените си оценки и предположения относно украинската контранастъпление и като цяло способността си да предвиждат действията на украинската армия.

Междувременно разузнаването на британското Министерство на отбраната посвещава днешния си доклад на състоянието на енергетиката в Украйна.

Британски военни анализатори отбелязват, че кампанията на Русия за деактивиране на Единната енергийна система на Украйна (ЕКО) през зимата на 2022/23 г. с голяма вероятност се е провалила.

Те припомнят, че Русия започна масиран обстрел на енергийната инфраструктура на Украйна с ракети с голям обсег на действие през октомври 2022 г. От началото на март такива широкомащабни атаки станаха рядкост, а по-малките атаки (с по-малко от 25 кръга), които все още продължават, вероятно ще причинят по-малко щети на ECO.

Според тях основният логистичен пъзел сега е транспортирането и монтирането на критични елементи от енергийните съоръжения за замяна на повредените. По-специално трансформатори за високо напрежение, които тежат около 100 тона.

Агенцията добавя, че енергийната ситуация в Украйна трябва да се подобри през топлите месеци на годината, а подготовката за следващата зима вероятно вече е започнала.

Предишна статияМаргарита Асенова, Вашингтон: Арестът на Тръмп усилва поляризацията в САЩ по партийна линия
Следваща статияМая Манолова с остра критика към Корнелия Нинова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук