Начало НОВИНИ Министър Стоянов: Има надценки от порядъка на 70-80%

Министър Стоянов: Има надценки от порядъка на 70-80%

0
Средно видяхме от обратните фактури към доставчиците от веригите надценки от 70-80%. Дори промоциите според мен са с над 10% надценка. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в ефира на Нова телевизия.

Той коментира предложението от 17 групи продукти да има един артикул на трайно ниска цена. „Ако наличността от конкретния продукт свърши, например на яйца М, те ще могат да прехвърлят тази надценка върху следващия най-евтин продукт в категорията“, поясни министърът. 

„Нас ни интересува следващите 6 месеца да има един артикул от изброените, който да е с трайно ниска цена”, каза още той.

„Качили сме за обществено обсъждане, това сега е предварително, паралелно се прави и междуведомствено съгласуване и оценка за въздействие. Събираме всички коментари, затова са тези 30 дни, всеки може да даде своите коментари. В момента в закона няма дефиниция на понятието „надценка””, допълва той.

„Искаме да гарантираме на хората, че като отидат в магазина, ще има един продукт от съответната група с поносима цена”, разясни той.

По повод „Ел Би Булгарикум” той заяви: „Не става въпрос за производствени цени, а за надценки. „Ел Би” си позволи такива цени, че да си покрият всички разходи, те си търсеха партньор, който също да работи с ниска надценка, намериха такъв партньор в лицето на КООП.”

„Служебното правителство държи строга финансова дисциплина. Държавните разходи от първи януари се покачиха с 30%”, допълни той.

На въпрос оставаме ли най-бедната държава в Европа, той отговори: „Важното е икономиката да върви по-сериозно, това е начинът да станем по-богати. Ясно е, че няма министър, който да не иска да даде повече и за пенсионерите, и за минималната работна заплата.”

Предишна статияThe Washington Post: Украйна е напът да изчерпа ракетите си за противовъздушна отбрана
Следваща статияЗапочва Страстната седмица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук