Начало НОВИНИ Русия започна широкомащабни учения с 1800 военни в Арктика

Русия започна широкомащабни учения с 1800 военни в Арктика

0

Русия започна широкомащабни военни маневри в свои териториални води в Арктика, предава ДПА. В ученията участват 1800 военнослужещи, над дузина кораби и 40 самолета и хеликоптера.

Северният флот на руските военноморски сили заяви, че ученията ще бъдат фокусирани върху защитата на сигурността на руския търговски флот и на морските линии, като Североизточния коридор.

Очаква се ученията да продължат няколко дни и по време на тях ще бъде тествана и координацията между военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, поясни Северният флот, информира БТА.

Североизточният коридор се простира покрай северния бряг на Русия. С климатичните промени леденият път между Атлантика и Пасифика се превръща във все по-устойчив маршрут за корабите, а стратегическото и икономическото значение на района нараства.

За Русия Североизточният коридор, известен и като Северен морски път, е важен, защото така тя може по-лесно да изнася суровините, които произвежда в Далечния Север, например природен газ.

За да утвърди претенциите си върху полярния регион, Москва създаде части, специализирани в боеве в Арктика, преди над 10 години.

Предишна статияТагарев: Няма интерес към старите български МиГ-29
Следваща статияБайдън обяви намерението си да се кандидатира на изборите в САЩ през 2024 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук